Index Vakbarát Hírportál

Thaiföld sokáig nem menekülhet a vérzivatartól

2010. május 19., szerda 13:48

A tüntetők bangkoki táborának felszámolásával még nem ért véget a válság Thaiföldön, ahol a vörösingesek a fővárosban és több vidéki régióban is gyújtogatnak. Kérdés, hogy a kormány milyen rendezési javaslatokkal áll elő, amelyeket nemcsak a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra híveinek, hanem a volt kormányfő ellenzőiként korábban szintén utcára vonuló sárga ingeseknek is el kellene fogadniuk. Új helyzetet valószínűleg csak az előrehozott parlamenti választás teremthet.

A thai hadsereg szerdán megostromolta a vörös inges tüntetők táborát, és újra ellenőrzése alá vonta Bangkok belvárosát, azonban hét ellenzéki vezető megadásával sem ért még véget a válság Thaiföldön.

A tüntetők a város több pontján törtek-zúztak és gyújtogattak, és hasonló erőszak robbant ki vidéken is. A védelmi minisztérium kijárási tilalmat rendelt el Bangkokban. A helyzet rendeződése hosszú távon csak egy új parlamenti választás után lehetséges, addig bármikor kiújulhatnak a tüntetések.

Pedig a válság komolyan visszaveti a turizmust, és akadályozza a gazdaság beindulását. Még ha hirtelen rendeződne is a helyzet, a Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint akkor is évekig tartana, amíg a befektetők bizalma visszatér, ráadásul kezelni kellene a konfliktus hátterében álló társadalmi megosztottságot is. Kérdés, hogy a kormány milyen rendezési javaslatokkal áll elő a következő napokban.

Az évek óta húzódó thaiföldi válság egyik kulcsfigurája Thakszin Sinavatra volt kormányfő, aki két éve külföldre menekült, a legutolsó hírek szerint Montenegróban bujkál. A főként Thaiföld északkeleti, szegényebb agrárrégióiból érkezett vörös inges tüntetők a távollétében korrupció miatt két év börtönre ítélt Thakszin hívei. Nem mind reménykednek Thakszin visszatérésében, de abban egyetértenek, hogy Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök lemondását, a parlament feloszlatását, és azonnali választások kiírását követelik.

Thakszin kormányzásának korrupciós vádak és a hatalommal való visszaélés gyanúja miatt katonai puccs vetett véget 2006-ban, azonban a 2007-es parlamenti választásokon az őt támogató pártok kerültek hatalomra.

A vörös ingesek legfontosabb érve, hogy Abhiszit nem választás útján, hanem a parlamenti pártok megegyezésével, a háttérben pedig az elit és a hadsereg támogatásával lett miniszterelnök 2008 végén, miután az alkotmánybíróság választási csalásokra hivatkozva feloszlatott a Thakszin híveiből álló három pártot. A thaiföldi végletes megosztottságra jellemző, hogy a döntés előtt éppen a Thakszin-ellenes, sárga inges tüntetők vonultak utcára Bangkokban, és a repterek lezárásával sikerült nyomást gyakorolniuk.

Veddzsadzsiva hatalomra kerülésekor borítékolni lehetett a tüntetéseket, a vörös ingesek pedig már 2009 márciusában is megpróbálták elérni a kormányfő távozását. Több tízezren vonultak utcára, a három hétig tartó bizonytalanságnak végül a tüntetők és a kormányerők összecsapása vetett véget. Akkor ketten meghaltak, száznál is többen megsebesültek a harcokban, a vörös ingesek vezetői azonban feladták állásaikat, és békésen elvonultak.

Elemzők akkor úgy értékelték, hogy Veddzsadzsiva megerősödve került ki az első megmérettetéséből, azonban az is egyértelmű volt, hogy Bangkok csak időlegesen lélegezhet fel.

Az újabb nagyszabású tüntetéssorozat végül majdnem egy évvel később, márcus közepén kezdődött. Az események közvetlen előzménye, hogy február 26-án a bíróság ítéletében előrevetítette Thakszin befagyasztott bankszámlákon ragadt kétmilliárd dolláros vagyonának elkobzását. Az óriási tömegeket megmozgató tüntetések kezdetben nem csaptak át erőszakba, ehelyett az utcára vonult százezer ember jelképes akciókkal támadta a kormányt. Ilyen volt, amikor több ezer liter vért gyűjtöttek össze a résztvevőktől, amit aztán szimbolikusan szétlocsoltak a kormányzati intézmények előtt.

A békés tüntetés azonban április elején erőszakba torkolt, a vörös ingesek elfoglalták a város egy főként turisták által látogatott részét és a thai parlamentet is. A bangkoki üzleti negyed mellett egyre nagyobb területet vontak ellenőrzésük alá a belvárosban. A tüntetők elfoglaltak egy tévét, összecsapásaik a kormányerőkkel pedig már halálos áldozatokat is követeltek. Számuk közben csökkent, de több tízezren továbbra is kitartottak.

A vörös ingesek vezetői a nyomásgyakorlás mellett tárgyaltak a kormánnyal, és május elején úgy tűnt, hogy sikerülhet megegyezni egy kompromisszumos megoldásban. Veddzsadzsiva lemondani nem volt hajlandó, ugyanakkor november végére ígért előrehozott választásokat. A vörös ingesek azonban - a kormány szerint Thakszin nyomására -, újabb feltételeket támasztottak, ráadásul a Thakszin-ellenesek is háborogtak a tervezet miatt, ezért végül meghiúsult a megegyezés.

Az elmúlt hetekben a hadsereg elszánta magát, hogy katonai úton zárja le a két hónapja húzódó konfliktust, amely kezdett eldurvulni. Az összecsapásokban a kormányerők éles lőszert is használtak, a vörös ingesek szerint ráadásul rejtélyes orvlövészek szedték áldozataikat soraikban. Feltehetően egyikük lőtte le a tüntetőkhöz átállt tábornokot is, aki a vörös ingesek műveleteit felügyelte a megszállt területen.

Az előző héten negyvenen meghaltak, amikor a tüntetők megpróbálták megakadályozni, hogy a hadsereg elfoglalja pozícióit a tüntetők tábora köré vont ostromgyűrűben. A szerdai harcokban négyen haltak meg, ezzel már hetvennél is több áldozata van a két hónapja húzódó konfliktusnak, amelyben ezerhétszázan megsebesültek.

Egyértelműen a mostani a legnagyobb és legvéresebb tüntetéshullám az elmúlt években Thaiföldön, és egyelőre még az sem látszik, hogy mikorra rendeződhet legalább időlegesen a helyzet. Sok múlik a kormány első lépésein, a vezetőiket elvesztő tüntetők, és nem utolsó sorban Thakszin reakcióin.

Rovatok