Index Vakbarát Hírportál

Az olajfolt már a louisianai partokat mossa

2010. május 20., csütörtök 18:39

Elérte Louisiana államot az olajfolt, amely szakértők szerint másfél héten belül Flordiáig és Kubáig is eljuthat. A BP olajcégnek sikerült feljuttatnia az olaj egy részét egy tankhajóba, folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán a Mexikói-öbölben.

A sűrű, sötétbarna olajszennyeződés elérte az amerikai Louisiana államot, a szennyeződés már a part menti mocsaras részeket mossa az állam délkeleti csücskénél. Korábban még csak kátrányrögöket és hígabb olajat sodort partra a víz. "Ettől a naptól féltünk" - mondta Bobby Jindal kormányzó.

Az április 20-án felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt Deepwater Horizon tengeri olajtorony üzemeltetője, a BP vállalat egy hónapja nem tudja megszüntetni az ömlést a Mexikói-öbölben. A hét végén a tengerfenéken a sérült vezetékbe helyezett másfél kilométer hosszú cső segítségével azonban naponta már 3000 hordó (480 ezer liter) nyersolajat tudnak a felszínre juttatni egy tartályhajóba, ez becslések szerint a tengerbe ömlő olaj 60 százaléka.

A BP következő lépése a kárelhárításban az lesz, hogy a tervek szerint vasárnap véglegesen eltömíti a kútnál a kitörésgátló szerkezetet.

Környezetvédő csoportok azzal vádolják a BP-t, hogy eltitkolja az információkat a szennyeződés valódi méretéről és hatásáról. Egyben arra szólították fel Barack Obama elnököt, hogy a kormány vállaljon nagyobb szerepet a tisztításban.

Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet közben arról tájékoztatott, hogy a korábbi félelmek beigazolódtak, és az olajfolt egy része elérte a gyors, meleg vizű hurokáramlatot a Mexikói-öbölben. A szennyeződés 8-10 napon belül így elérheti Floridát, Kubát, az atlanti partvidéket, később pedig bekerülhet a Golf-áramlatba is.

Florida vezető meteorológusa szerint hét napig még biztosan nem éri el az olajfolt a Key-szigetektől nyugatra eső tengerrészt, a hatóságok arról biztosították a turistákat, hogy a strandok még tiszták és biztonságosak. Az Egyesült Államok egyeztetéseket kezdett Kubával a katasztrófa-elhárításról.

Becslések szerint az eltelt egy hónap alatt legalább 6 millió gallon (22,7 millió liter) olaj ömlött a tengerbe a Mexikói-öbölben. Ez még elmarad az egyik legsúlyosabb észak-amerikai olajkatasztrófától: az Exxon Valdez tankhajó 1989-es alaszkai balesete után 11 millió gallon (41,6 millió liter) olaj szennyezte be a tengert és a partot.

Rovatok