Index Vakbarát Hírportál

Bizonyítható, hogy megtorpedózták a dél-koreai hajót

2010. május 20., csütörtök 06:47

Egy nemzetközi szakértői csoport bizonyítottnak találta, hogy egy észak-koreai torpedótalálat miatt süllyedt el a Cshonan nevű dél-koreai hadihajó március végén a Sárga-tengeren - jelentették be Szöulban csütörtökön. A szakértők jelentése szerint nem lehet más magyarázat a hajó elsüllyedésére, mint az, hogy egy észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedó találta el. Észak-Korea azon nyomban merő kitalációnak nevezte a szakértői jelentést.

Az 1200 tonnás Cshonan korvett március 26-án felrobbant és elsüllyedt a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. A hajó kettétört, a legénység 58 tagját, köztük a hajó kapitányát sikerült még időben kimenteni, 46 matróz azonban odaveszett.

A csütörtöki bejelentés előtt már kiszivárogatták a szakértőknek azt a megállapítását, hogy a hajó roncsai között hexogén és alumínium nyomaira bukkantak, ami egyértelműen arra utal, hogy torpedó süllyesztette el a hajót.

A Csoszun Ilbo című szöuli napilap azt írta szerdai számában meg nem nevezett kormányilletékesekre hivatkozva, hogy a torpedó hajtócsavarjának darabjai ugyanolyanok voltak, mint annak  az észak-

koreai torpedónak, amely hét évvel ezelőtt került Dél-Korea birtokába. Ráadásul a rajta található szériaszámot is jellegzetesen  Észak-Koreában használt betűtípussal írták, és egyezik mindkét  torpedó robbanóanyaga (hexogén) is - írta a szöuli újság.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök leszögezte: azt követően, hogy nemzetközi

közreműködéssel lelepleződött Észak-Korea gonosztette, Szöul  "erélyes intézkedéseket" tesz Phenjannal szemben.

Észak-Korea visszautasítva a szakértői jelentést, közölte: ha az ügy nyomán újabb szankciókat vezetnek be ellene, az "háborút robbanthat ki".

Rovatok