Index Vakbarát Hírportál

Feljelentették a Smert

2010. május 20., csütörtök 18:04

Feljelentették a Smert, miután a párt egyik alapítója egy interjúban feltárta volt pártja pénzügyi hátterét. A vezető kormánypárt rágalmazás és rémhírterjesztés miatt tett feljelentést. Szlovákia június 12-én választ, a Smer népszerűsége három hónap alatt hat százalékot esett.

A KDH elnöke és alelnöke, Ján Fige és Daniel Lipsic ígéretükhöz feljelentést tettek a pozsonyi főügyészségen a Smer-SD gyanús pártfinanszírozási ügyei miatt, írja a bumm.sk.

A Smeben megjelent információk szerint a Smer 2002-es kampányköltségei több mint hússzorosan meghaladták a törvényben megszabott határértéket. A párt egyik alapítója, Bohunil Hanzel szerint Robert Fico pártelnök maga is milliós nagyságrendű adományokat szerzett, amiért cserébe fontos állami posztokat, állami megrendeléseket, képviselői helyeket ígért az adományozó vállalkozóknak.

A lap szerint a Smer eltitkolta egyik 2009-es adományozóját, a Movyrob Presov vállalatot.

Rágalmazás és rémhírterjesztés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a főügyészségen Marek Maďarič és Igor Federič, a Smer két alelnöke, valamint Ján Richter, pártmenedzser.

Szlovákia június 12-én lesz parlamenti választás. A legfrissebb, Median által végzett felmérések szerint a vezető kormánypárt, a Smer végez majd az első helyen (38,4 százalék), Mikulas Dzurinda volt miniszterelnök pártja, az SDKÚ-DS a második (15,3 százalék), harmadik a mostani feljelentő kereszténydemokraták (11,5 százalék). Az ötszázalékos parlamenti küszöb fölött mérték Jan Slota nemzeti pártját (9,1 százalék), a Vladimír Meciar pártszövetségét (7 százalék) és a liberális SaS-t (6,2 százalék) A Median szerint nem jutna a parlamentbe se a Magyar Koalíció Pártja, se a Bugár Béla vezette Híd.

A februári felmérés óta a leglényegesebb változás, hogy a Smer közel hat százalékot vesztett népszerűségéből, Dzurindáék két és fél százalékot erősödtek, a liberálisok pedig most először lépték át a parlamenti küszöböt – legalábbis a felmérések szerint.

Rovatok