Index Vakbarát Hírportál

A dalai láma marxista, aki értékeli a kapitalizmust

2010. május 21., péntek 07:11

A dalai láma egy New York-i konferencián arról beszélt, hogy magát egy olyan marxistának tartja, aki értékeli a kapitalizmust. Bírálta a Kínában alkalmazott megfélemlítést, de elismerte, hogy a kapitalizmus kínai útja milliók életszínvonalát növelte. Azt mondta, hogy az emberek emellett több szabadságjogot követelnek.

A dalai lámai egy New Yorki-i konferencián csütörtökön elhangzott beszédében azt mondta: magát egy olyan marxistának tartja, aki értékeli a kapitalizmust. A Radio City Music Hall nevű kulturális központjában tartott előadásában úgy fogalmazott: a marxizmus erkölcstan, a kapitalizmus pedig a haszonszerzésben merül ki.

Tibet száműzetésben élő vallási és szellemi vezetője kifejtette, elismeréssel adózik a kapitalizmus kínai útja előtt, mert az sok, kedvező változást eredményezett az országban, emberek millióinak emelkedett az életszínvonala. "A kommunista hatalom arra kényszerült, hogy a társadalom minden osztályát képviselje" - jegyezte meg a dalai láma.

Viszont felhívta a figyelmet arra, a kínaiak anyagi gyarapodásuknak mértékében az eddiginél több szabadságjogot követelnek, azt óhajtják, hogy az igazságszolgáltatás független, a sajtó pedig szabad legyen.

A dalai láma végül kifejtette, a társadalmi egyetértést a félelemre alapozva nem lehet létrehozni, de Peking sajnos még az erő alkalmazásával igyekszik megteremteni ezt a harmóniát.

Rovatok