Index Vakbarát Hírportál

Elérte a Mississippit az olajfolt

2010. május 21., péntek 19:27 | aznap frissítve

Kellemetlen, ragacsos, rozsdavörös olajszennyeződés érte el a Mexikó-öbölben a Mississippi partján fekvő lápvidéket - jelentette pénteken a CBS televízió.

A Louisianával szomszédos Mississippinél eddig csak kátránydarabokat vetett partra a víz, és egészen híg olajszennyeződés volt megfigyelhető. Most már viszont tömény, hol élénkvörös, hol sötétbarna, orrfacsaró szagot árasztó olaj ragad a mocsárvilág növényeire, amelyek gazdag élővilágnak, ritka madaraknak, emlősöknek és halaknak nyújtanak otthont.

Egyelőre nem érkezett jelentés állatok tömeges pusztulásáról és nincsenek képek olajban tocsogó állatokról sem, ahogy az Exxon Valdez tankhajó 1989-es alaszkai katasztrófája után történt. A hatóságok azonban valami hasonló bekövetkezésétől tartanak.

A BP - az egy hónappal ezelőtt felrobbant olajfúró platform üzemeltetője - közölte: a mélytengeri kúttól a leeresztett csövön keresztül változó ütemben képesek a felszínre juttatni a feltörő olajat. A mennyiség a korábbi napi 5000 hordó (800 ezer liter) helyett az utóbbi napokban 2200 hordóra (350 ezer literre) esett vissza.

Tudósok pénteken figyelmeztettek: a másfél kilométeres mélységben tengerbe ömlő olajnak csak egyhatvanad része jut fel a felszínre, hatalmas olajtömegek évekig a mélyben fognak lebegni.

Rovatok