Index Vakbarát Hírportál

Lemond az USA nemzeti hírszerzési igazgatója

2010. május 21., péntek 00:28

Benyújtotta lemondását Dennis Blair, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató Barack Obama elnöknek, aki elfogadta azt.

Miután hetek óta egyeztetések folytak a hírszerző főnök távozásáról, Obama fogadta Blairt, aki közölte lemondási szándékát, és az elnök elfogadta - közölte az ABC hírcsatorna névtelenséget kérő kormányforrásokra hivatkozva.

Blair már pénteken bejelentheti lemondását. Elemzők rámutattak: távozására olyan hírszerzési hibák után kerül sor, amelyek lehetővé tették, hogy tavaly karácsonykor egy merénylő megkíséreljen felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet, május 1-jén pedig pokolgépes robbantást kíséreljenek meg a New York-i Times Square-en.

Obama az utóbbi hetekben intenzív egyeztetéseket folytatott Blair utódáról, személyesen beszélgetett a lehetséges jelöltekkel. A nemzeti hírszerző főnök feladata, hogy összehangolja a 16 amerikai hírszerző szervezet működését, biztosítsa együttműködésüket és a megfelelő információcserét közöttük. Blair a napokban tett nyilatkozatában elismerte, hogy "fennállnak bizonyos szervezeti és technikai akadályok, amelyek gátolják a zökkenőmentes információáramlást".

Rovatok