Index Vakbarát Hírportál

Kivégezték Iránban a lázadók vezetőjének testvérét

2010. május 24., hétfő 10:53

Iránban hétfőn kivégezték Abdul-Hamid Rigit, a Dzsundallah szunnita muzulmán lázadócsoport bebörtönzött vezérének, Abdolmalek Riginek a fivérét. Az áldozatok hozzátartozói előtt.

Abdolmalek Rigit, a Dzsundallah (Allah hadserege) vezetőjét, akit az iráni Forradalmi Gárda elleni, tavaly októberi öngyilkos merénylet megszervezéséért tesznek felelőssé, két társával együtt idén februárban fogták el Iránban. A robbantásban több tucatnyian haltak meg, köztük az iráni rendszer ideológiai hadseregének számító Forradalmi Gárda öt parancsnoka.

Az iráni hatóságok szerint a Dzsundallah kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, Pakisztántól, Nagy-Britanniától és az Egyesült Államoktól kap támogatást. Iszlámábád, London és Washington egyaránt tagadta az iráni vádakat, hogy közük lenne az októberi merénylethez.

Az Iránban kisebbségi szunniták sok képviselője él a szegény délkeleti országrészben, a pakisztáni és afgán határ térségében, ahol az utóbbi években megszaporodtak a robbantások és összecsapások a biztonsági erők, szunnita beludzs felkelők és kábítószercsempészek között.

Az őszi merényletnek vélhetően köze lehetett Abdul-Hamid Rigi ügyéhez, akit az iráni hatóságok gyilkosság, emberrablás és kábítószer-kereskedelem vádjával halálra ítéltek, de kivégzését ismeretlen okból tavaly júliusban elhalasztották. Az ítéletet most a délnyugati Záhedán városában hajtották végre: börtönében felakasztották, Dzsundallah-áldozatok hozzátartozóinak a jelenlétében.

Rovatok