Index Vakbarát Hírportál

Botrányba keveredett az új brit kormány egyik tagja

2010. május 29., szombat 11:18

Néhány héttel beiktatása után költségelszámolási botrányba keveredett a brit pénzügyminiszter helyettese: David Laws úgy vett fel 40 ezer fontot londoni lakása bérleti díjának fedezésére, hogy arra nem lett volna jogosult, mivel a ház partnere tulajdona. Kezdeményezte, hogy ügyét vizsgálják ki.

Költségelszámolási botrányba keveredett az új konzervatív-liberális brit kormány pénzügyminiszterének helyettese, akinek fő feladata a kormányzati költségek csökkentése.

David Laws, aki a Liberális Demokratákat képviseli a május eleji választások után létrejött brit kormányban, 2006 és 2009 között összesen több mint 40 ezer fontot (12 millió forintot) vett fel képviselői költségtérítés formájában londoni szolgálati lakásának bérleti díja után, de azt nem fedte fel, hogy a lakás férfipartnere házában volt, írja a Daily Telegraph.

A brit parlamenti eljárási szabályok éppen 2006 óta tiltják, hogy a képviselők közpénzen béreljenek szolgálati szállást olyan ingatlanban, amely saját házas- vagy élettársuk birtokában van.

Laws, aki 2001 óta él együtt életvitelszerűen partnerével, a lap szombati riportjának közlése előtt hivatalosan elnézést kért, és ígéretet tett, hogy azonnal visszafizeti a kincstárnak - vagyis saját minisztériumának – a pénzt.

Az ügyet különösen kínossá teszi, hogy a politikus - aki korábban befektetési bankárként dolgozott a londoni Cityben - jelenlegi pénzügyminisztériumi posztján éppen a kormányzati kiadások drasztikus visszafogását és a hatalmas brit államháztartási hiány csökkentését célzó tervek kidolgozásáért felelős.

Laws szombat hajnalban közölte, hogy maga kéri az ügy kivizsgálását a képviselői magatartási normák betartását felügyelő parlamenti bizottságtól.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök szóvivője a Downing Street első hivatalos reakciójaként csak annyit mondott, hogy Cameront tájékoztatták a helyzetről, és a kormányfő helyesli, hogy az érintett kabinettag az ügyet maga utalta az illetékes törvényhozási bizottság elé. Laws kormányzati pozíciójának jövőjéről hivatalosan egyelőre nem hangzott el nyilatkozat.

A kormánytag - akinek hivatalos címe a pénzügyminisztérium főtitkára - azzal védekezik, hogy férfipartnerével nem tekintették egymást élettársaknak, mivel - bár együtt élnek - nincs például közös bankszámlájuk. Laws hozzátette ugyanakkor: elfogadja, hogy mindez értelmezés kérdése, és ezért úgy döntött, hogy visszafizeti a költségtérítésként felvett összeget.

A Daily Telegraph a cikkben hangsúlyozza, hogy nem állt szándékában felfedni Laws homoszexualitását; ezt maga a politikus tette meg közleményében.

A brit napilap éppen egy éve riportsorozatban leplezte le, hogy a brit parlamenti képviselők az elmúlt években gyakran milyen hajmeresztő címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A felháborodást csak tüzelte, hogy minderre az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai recessziója közepén derült fény. A botrány hatására az előző parlament 646 tagja közül 140 nem jelöltette magát az idei választásokon.

A legnagyobb összegű tételek a képviselői lakásokkal voltak kapcsolatosak. Számos törvényhozó hozzátartozók birtokában lévő ingatlanok rezsijét számolta el hivatali költségként. Laws esetében ez azért nem derült ki, mert a politikus nem vallotta be, hogy élettársának ingatlanában bérel szálláshelyet.

A Telegraph cikkeiben elszámolási igények között szerepelt kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakításának ára, várárok-tisztítás vagy fizetős pornócsatorna díja.

Rovatok