Index Vakbarát Hírportál

Csehországban sokan elmennek szavazni

2010. május 29., szombat 12:31

Csehországban szombaton reggel nyolc órakor újra megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődött a képviselőházi választás második napja. A parlamenti alsóház 200 mandátumáért 25 párt és mozgalom több mint 5000 jelöltje verseng.

A cseh választások első napját a vártnál magasabb részvétel jellemezte; becslések szerint a választók mintegy fele adta le szavazatát pénteken, ami megfigyelők szerint 70 százalék körüli végső részvételt jelez. Szombaton ugyanis általában már jóval kevesebben szavaznak mint pénteken.

A választások eredménye a kora esti órákra várható. A közszolgálati cseh televízió exit poll-felmérést készít, amelynek eredményét a választási helységek bezárása után azonnal közzéteszik. A vezető politikusok szinte kivétel nélkül már pénteken leadták szavazatukat. A szavazás nyugodtan zajlik az egész országban, komolyabb problémákról, incidensekről nem érkezett jelentés.

Helyi megfigyelők szerint az idei csehországi képviselőházi legnagyobb esélyese a Cseh Szociáldemokrata Párt, amely az utóbbi időben készített felmérésekben minden esetben néhány százalékponttal megelőzte vetélytársát, a Polgári Demokratikus Pártot. Elemzők szerint hatpárti parlament várható, de két további párt preferenciái is az ötszázalékos parlamenti küszöb közelében mozogtak - az ő bejutási esélyeiket növeli ha sokan mennek el szavazni. A parlamenti alsóház 200 mandátumáért 25 párt és mozgalom több mint 5000 jelöltje verseng.

A legutóbbi 2006-os választást a Polgári Demokratikus Párt nyerte 35,38 százalékkal, míg a Cseh Szociáldemokrata Párt 32,32 százalékkal a második lett. A részvétel akkor 64,47 százalékos volt.

Rovatok