Index Vakbarát Hírportál

Két pici melegfelvonulás Moszkvában

2010. május 29., szombat 15:36

Ezúttal rendőri zaklatás, a résztvevők verése, letartóztatása nélkül zajlott Moszkvában két melegfelvonulás is, bár a hatóságok nem adtak rájuk engedélyt.

Két melegfelvonulást is tartottak szombaton az orosz fővárosban. Először Moszkva belvárosának elegáns sétálóutcáján, az Arbaton vonult végig körülbelül két tucat ember. Tíz perc demonstrálás után, meglátva az előttük felsorakozott rendőröket, a résztvevők szétoszlottak.

Pár órával később a főváros északnyugati részén egy kisebb, külföldiekből álló csoport, amelyet Peter Tatchell brit melegaktivista vezetett, szivárványszínű zászlót bontott, és a "Homofóbok nélküli Oroszországot!", "Egyenlő jogokat kompromisszumok nélkül!" jelszavakat skandálta a Lenyingradszkij proszpekten vonulva.

"Oroszországban ma ugyanaz a helyzet, mint a szovjet időszakban. A rendőrség meg a szövetségi biztonsági szolgálat vadászik a békés tiltakozásra készülőkre, mintha bűnözők, vagy terroristák lennénk" - nyilatkozta az Associated Pressnek Tatchell.

A moszkvai rohamrendőrség, amelyet a homoszexuálisokat az ördöghöz hasonlító Jurij Luzskov polgármester nyilatkozatai is bátorítanak, eddig mindig erőszakosan szétoszlatta a melegek 2006-ban kezdődött megmozdulásait. Az orosz ortodox egyház szintén a leghatározottabban fellép a melegek ellen.

Nyikolaj Alekszejev, a szombati megmozdulás egyik szervezője annak tulajdonította az erőszakos oszlatás elmaradását, hogy nagyon gondosan, titokban készítették elő a megmozdulást.

Volker Beck, a német Zöldek parlamenti képviselője sikerként könyvelte el, hogy a moszkvai hatóságok tiltó határozata ellenére sikerült felhívni a nyilvánosság figyelmét az oroszországi melegek súlyos helyzetére. Beck, akit a két évvel ezelőtti moszkvai melegtüntetés alkalmával véresre vertek és zsuppkocsiba tuszkoltak a rendőrök, Moszkvában adott nyilatkozatában ugyanakkor bírálta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő nem gondoskodik az emberi jogok érvényesítéséről, noha szavakban kiáll a demokrácia mellett.

Rovatok