Index Vakbarát Hírportál

Máris lemond a brit pénzügyminiszter-helyettes

2010. május 29., szombat 22:00

Lemondott szombat este az alig két hete megalakult új konzervatív-liberális brit kormány pénzügyminiszter-helyettese, aki költségelszámolási botrányba keveredett.

David Laws, aki a Liberális Demokratákat képviseli a május eleji választások után létrejött kétpárti brit kormányban, a szombati The Daily Telegraph feltáró riportja szerint 2006 és 2009 között összesen több mint 40 ezer fontot (12 millió forintot) vett fel képviselői költségvisszatérítés formájában londoni szolgálati lakásának bérleti díja után, ám nem fedte fel, hogy ez a lakás férfipartnere házában volt.

A brit parlamenti eljárási szabályok 2006 óta tiltják, hogy a képviselők közpénzen béreljenek szolgálati szállást olyan ingatlanban, amely házas- vagy élettársuk birtokában van.

Politikai kommentátorok már az ügy ismertté válása után egyértelműen jósolták, hogy Laws helyzete nem lesz tartható a kormányban, hiszen mind a konzervatívok, mind a liberálisok kampányának egyik fő eleme éppen a brit belpolitika "megtisztítása" volt a képviselői költségtérítésekkel kapcsolatos, tavaly kirobbant, hatalmas felháborodást keltő botrány után.

Az ügyet emellett külön kínossá teszi, hogy a liberális politikus eddigi posztján a kormányzati kiadások drasztikus visszafogását és a hatalmas brit államháztartási hiány csökkentését célzó tervek kidolgozásáért volt felelős.

David Cameron miniszterelnöknek írt, lemondását indokló szombati levelében Laws maga is azzal érvelt, hogy nem tudja elképzelni, miként folytathatná a költségvetés és a kormányzati kiadások felülvizsgálatának irányítását, miközben "a leleplezés köz- és magánéleti következményeinek kezelésével" kell foglalkoznia.

Cameron válaszában "jó és tiszteletreméltó embernek" nevezte Lawst, és kifejezte azon reményét, hogy a most lemondott politikus később ismét szolgálhat kormánytisztviselőként.

Laws közölte: célja nem a nyerészkedés volt, hanem az, hogy semmiképpen nem akarta a nyilvánosság elé tárni szexuális irányultságát.

A szombati The Daily Telegraph a feltáró cikkben hangsúlyozza, hogy eredetileg nem állt szándékában felfedni Laws homoszexualitását; ezt maga a politikus tette meg.

A tekintélyes brit konzervatív napilap éppen egy éve riportsorozatban leplezte le, hogy a brit parlamenti képviselők az elmúlt években gyakran milyen hajmeresztő címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A felháborodást csak tüzelte, hogy minderre az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai recessziója közepette derült fény.

A botrány hatására az előző parlament 646 tagja közül 140 nem jelöltette magát az idei választásokon.

A legnagyobb összegű kérdéses tételek a képviselői lakásokkal voltak kapcsolatosak. Számos törvényhozó hozzátartozók birtokában lévő ingatlanok rezsijét számolta el hivatali költségként; Laws esetében ez azért nem derült ki, mert a politikus nem vallotta be, hogy élettársának ingatlanában bérel szálláshelyet.

A Telegraph által feltárt bizarr elszámolási igények között szerepelt kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakításának ára, valamint várárok-tisztítás és fizetős pornócsatorna díja.

Laws helyét Danny Alexander, a skóciai ügyekért felelős liberális demokrata miniszter veszi át a pénzügyminisztériumban.

Rovatok