Index Vakbarát Hírportál

50 ezer görög cukorbeteg maradhat inzulin nélkül

2010. május 30., vasárnap 18:55

Kivonul a görög piacról a dán Novo Nordisk gyógyszergyár, a cukorbetegség kezeléséhez elengedhetetlen inzulininjekciók legnagyobb gyártója a világon.

A cég azután döntött így, hogy a görög kormány az államcsőd szélére jutott országot talpra állító intézkedéscsomagban általános 25 százalékos árcsökkentést kért minden gyógyszergyártótól, hogy ezzel csökkentse az egészségügy hatalmas költségeit. Több gyógyszergyár, így a Leo Pharma és most a Novo Nordisk  is úgy reagált, hogy ezt nem tudják vállalni, és különben is sokkal tartozik nekik a görög állam (a Leo Pharmának 244 millió, a Novo Nordisknek 25 millió euróval), így inkább kivonulnak a piacról.

A legnagyobb inzulingyártó kivonulása súlyos hiányt okozhat a cukorbetegség kezelésében létfontosságú szerből, amit jelenleg 50 ezer görög diabéteszes használ rendszeresen.

Az athéni kormány és a görög cukorbetegek szövetsége egyaránt zsarolásnak tartja a dán cég kiszállását a piacról; azt állítják, hogy a piaci erejével visszaélve gyakorlatilag túszként használja a betegeket, hogy megőrizhesse a profitját. A gyógyszergyár képviselői ugyanezt a túszos hasonlatot használják, de szerintük a cukorbetegek a görög kormány túszai, és a helyzetükkel visszaélve próbálják a gyógyszeriparra kényszeríteni az árcsökkentést, amit a cégek nem viselnének el.

Kristian Hart Hansen, a Leo Pharma igazgatója szerint, ha a gyógyszergyártók belemennek a görögök tervébe, félő, hogy több más, nehéz helyzetben levő ország, mint Írország vagy Olaszország is követni fogja a példát, és hasonló eszközökhöz nyúl. A görög gazdasági miniszter szerint viszont a cégek extra profittal adják az országban a termékeiket, ezért lehetnek a gyógyszerárak Görögországban Európa harmadik legmagasabbjai. A görög kormánynak egyébként jelenleg 5,6 milliárd eurónyi kifizetetlen számlája van gyógyszergyártó cégek felé.

Rovatok