Index Vakbarát Hírportál

Biztos többsége lehet a cseh jobboldalnak

2010. május 30., vasárnap 11:43

A rendszerváltás után Csehországban még egyetlen koalíció sem kormányzott akkora többséggel, amilyet most egy jobboldali összefogás hozhat. A parlamentbe jutott öt pártból három jobboldali párt együtt 118 mandátummal bírhat a 200 fős alsóházban. Már megkezdték a tárgyalásokat, bár a kommunisták szerint baloldali-jobboldali nagykoalícióra is van esély.

Kényelmes többsége lesz a cseh képviselőházban a nagy valószínűséggel az új kormányt megalakító jobboldalnak, derült ki a mandátumok végleges elosztásából.

A választási adatokat feldolgozó cseh statisztikai hivatal vasárnap reggel hozta nyilvánosságra a szavazás véglegesített eredményét. A parlament alsóházába öt párt jutott be, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 22,08 százalékot, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 20,22 százalékot, a Top 09 16,70 százalékot, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 11,27 százalékot, a Közügyek (VV) pedig 10,88 százalékot szerzett. A 200 képviselőházi mandátum megoszlása: CSSD 56, ODS 53, TOP 09 41, KSCM 26, VV 24.

A választási részvétel 62,60 százalékos volt, két százalékkal alacsonyabb, mint 2006-ban. Csehország 14 régiójából kilencben szociáldemokrata, négyben polgári demokrata győzelem született. Az önálló régiónak és az ODS bástyájának számító Prágában pedig a TOP 09 győzött, ami meglepetés.

Petr Necas, a polgári demokraták kormányfőjelöltje bejelentette, hogy szombat este találkozott Karel Schwarzenberggel, a TOP 09 elnökével,, akivel megállapodtak abban, hogy nem hivatalos megbeszéléseket kezdenek a két párt esetleges kormányzati együttműködéséről. A megbeszélésekbe a Közügyeket is be akarják vonni. Ha ez a három párt lépne koalícióra, akkor együttesen 118 mandátumuk lenne a parlamentben. Ilyen nagy többséggel a rendszerváltás után Csehországban még egyetlen koalíció sem kormányzott.

A hatályos cseh törvények nem rögzítik, hogy a választás után kit kell az államfőnek megbíznia a kormányalakítással. Szokásjog, hogy ezt a megbízatást elsőként a választások győztese kapja. A Cseh Szociáldemokrata Párt részéről Jirí Paroubek, távozó pártelnök azonban jelezte: nem lát esélyt a kormányalakításra, és szerinte a választók is arra szavaztak, hogy egy jobboldali kormány alakuljon. A párt két alelnöke viszont azt nyilatkozta, élni kívánnak a lehetőséggel, és próbálkozni akarnak. A kommunisták szombaton egy szociáldemokrata-polgári demokrata nagykoalíció lehetőségét vetítették előre.

Rovatok