Index Vakbarát Hírportál

Megnyerte a választást az izlandi viccpárt

2010. május 30., vasárnap 18:10

40 százalék fölötti eredményt vártak a fél éve alapított viccpárttól a közvéleménykutatók, a politológusok pedig abban reménykedtek, sokan meggondolják megukat, és egy igazi pártra fognak szavazni. A Legjobb Párt végül nagyon szoros küzdelemben, de megynyerte a reykjaviki választásokat.

34,7 százalékot szerzett és ezzel megnyerte az izlandi főváros, Reykjavik helyhatósági választását a Besti Flokkurinn, vagyis A Legjobb Párt nevű politikai erő, amit fél éve viccből indított egy izlandi humorista, Jón Gnarr. A választás előtti napokban a közvéleménykutatók még nagyobb arányú győzelmet jeleztek előre a poénpártnak, ami végül szoros küzdelemben, 660 szavazat különbséggel győzte le a jelenlegi polgármester, Birna Kristjánsdóttir pártját, a Függetlenség Pártot.

A Legjobb Pártnak hat képviselője lesz a reykjaviki városházán, a Függetlenség Pértnak öt, a szociáldemokratáknak három, és a zöldeknek egy.


A Legjobb Párt kampányvideóin a jelöltek Tina Turner Simply the best című számát énekelték, és válogatott hülyeségeket ígértek a választóknak: jegesmedvét a reykjaviki állatkertbe, izlandi Disneylandet, a drogok kitiltását a parlamentből, ingyen törölközőket az uszodákba, és pálmafákat a fjordokra.

Az izlandi fővárosban az utóbbi években roppant kaotikus a politikai helyzet, négy év alatt négy főpolgármestere volt a városnak, a választóknak pedig elegük lett az összes politikusból és az ígéreteikből - ezzel magyarázzák a szakértők a viccpárt karrierjét.

Rovatok