Index Vakbarát Hírportál

Világszerte tiltakoznak az izraeli katonai akció miatt

2010. május 31., hétfő 20:36

A világ több nagyvárosában több százan, néhol több ezren gyűltek össze a helyi izraeli követségek előtt, hogy tiltakozzanak az izraeli hadsereg katonai akciója miatt. Törökországban a rendőrség akadályozta meg a tüntetőket, hogy megrohamozzák az izraeli konzulátust.

Londonban több száz demonstráló gyűlt össze hétfőn az izraeli nagykövetség és a brit miniszterelnök rezidenciája, a Downing Street 10. előtt, hogy az izraeli hadsereg gázai katonai akciója ellen tiltakozzanak. Az izraeli haditengerészet egységei rajtaütöttek egy a palesztinoknak küldött segélyt szállító hajókonvojon. Az incidensben a legkevesebb 10-en haltak meg.

A tiltakozók békés demonstrációjuk közben egy időre lezártak egy jelentős közutat Londonban. A brit külügyminiszter sajnálatosnak nevezte az incidenst, és felszólította Izraelt, hogy szüntesse be Gáza "elfogadhatatlan, és hasztalan blokádját", illetve a területre irányuló segélyszállítmányok feltartóztatását.

Az akció miatt Londonhoz hasonlóan Párizsban is százak tüntettek a helyi izraeli nagykövetség közelében. A londoni tüntetők palesztin zászlókat lengetve azt skandálták, hogy "szabad Palesztinát", valamint az izraeli katonákra utalva azt kiabálták, hogy "háborús bűnösök".

Az izraeli haditengerészet egységei egy palesztin aktivistákból álló hajókonvojra támadtak rá, amely az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet felé tartott. A rajtaütésben a legutóbbi híradások szerint tízen haltak meg. A három teherhajóból, és három utasszállítóból álló flottilla több mint hétszáz aktivistát, tízezer tonnányi építőanyagot, és egyéb segélyt akart a Gázai övezetbe szállítani - amelyet 2007 óta tart blokád alatt a a zsidó állam. Az izraeli kormány szerint az akció előtt azt állította, hogy a segélyszállítmány csak a sajtónak szól, ezért előre jelezték, hogy fel fogják tartóztatni az aktivistákat. Izrael szerint a rajtaütés közben az aktivisták kezdték az erőszakot. A halálos áldozatok többsége állítólag török állampolgár. Az izraeli haditengerészet kommandósai közül öten sebesültek meg, ketten súlyos állapotban vannak.

Több mint tízezer ember tiltakozott Isztambul leghíresebb terén, a Takszim téren. A tömeg "Halál Izraelre!" és "Török katonák, menjetek Gázába!" felkiáltásokkal tüntetett a világot megrázó esemény ellen. Korábban 200 ember tiltakozott az isztambuli izraeli nagykövetség előtt műanyagpalackokat dobálva. Helyi idő szerint hét óra körül háromszáz ember próbálta megrohamozni a konzulátust, de a rendőrség megállította őket.

Törökország figyelmeztette Izraelt, hogy a tengeri rajtaütésnek helyrehozhatatlan következményei lesznek a két ország kapcsolatára nézve. Vecdi Könül török védelmi miniszter hétfőn úgy döntött, korábban tér haza egy Macedóniában zajló regionális NATO-konferenciáról, miután kiderült, hogy az izraeli támadás legtöbb áldozata török állampolgárságú.

Az egyiptomi külügyminisztérium közleményben ítélte el az izraeli műveletet. Kairó már korábban is felhívta a figyelmet a Gázai övezet jogellenes izraeli blokádjának veszélyeire, és most újból felszólította a zsidó államot, hogy vessen véget a terület lezárásának. Jordánia is elítélte a civilek elleni "visszataszító bűncselekményt", az ország fővárosában, Ammanban mintegy kétezer ember tiltakozik.

Irakban is több ezren demonstráltak. A tüntetők iraki és palesztin zászlókat lengetve vonultak, valamint Izraelt és szövetségesét az Egyesült Államokat szapulták.

Több száz ember tüntetett hétfőn este a koppenhágai izraeli nagykövetség közelében. A szervezők szerint 600, a rendőrség szerint 300 békés tüntető gyűlt össze, hogy a palesztinokat támogatásáról biztosítsa . A tiltakozók palesztin és török zászlókat lengetve, "Szabadítsátok fel Palesztinát!" és "Bojkottáljuk Izraelt!" feliratú táblákat a magasba tartva hallgatták a baloldali politikusok beszédeit. "Nem tudom, hogy a Lego és az inkubátor mióta jelent biztonsági kockázatot Izrael számára, márpedig ezeket is visszautasították" - mondta Kamal Kuresi orvos és politikus.

Hétfőn Athénban is tüntettek az izraeli nagykövetség előtt, itt már összecsapások is voltak. A görög rendőrség könnygázt vetett be egy 100 fős randalírozó csoport szétoszlatásához. Összesen mintegy 2500 ember tiltakozott a diplomáciai képviselet előtt. Más görög városokban is az utcára vonultak az emberek. A támadás miatt Görögország megszakította az izraeli és a görög légierő kedd óta tartó közös hadgyakorlatát. Evangélosz Venizelosz görög nemzetvédelmi miniszter utasította a légierő vezérkarát a Krétán zajló hadgyakorlat beszüntetésére.

Rovatok