Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: az MKP magyar nyelvű óriásplakátjai sértik a nyelvtörvényt

2010. június 3., csütörtök 22:01

A pozsonyi kulturális tárca illetékes bizottsága arra az álláspontra jutott, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) magyar nyelvű választási óriásplakátjaival megsértette a szlovákiai államnyelvtörvényt, jelentette a szlovákiai elektronikus média csütörtök este.

A minisztérium felszólította az MKP-t, hogy június 11-ig a plakátok magyar szövegét váltsa fel, vagy egészítse ki szlovák nyelvű szöveggel, különben akár 5000 euró büntetéssel is sújthatják. Szlovákiában június 12-én lesznek parlamenti választások.

A szlovák kulturális tárca illetékeseit nem sikerült elérni. Dunajsky Éva, az MKP szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a párt nem tud a minisztérium döntéséről. "Nem tudunk a döntésről, egyelőre semmit nem kaptunk" - válaszolta Dunajsky.

Megjegyezte: a szóban forgó óriásplakátok május elején, a kampány első szakaszában kerültek ki, s nagy valószínűséggel döntő többségük már nem is létezik, mert azóta lecserélték őket.

A minisztérium "nyelvrendőrsége" május közepe óta vizsgálja az ügyet.
"Az MKP azzal, hogy az egész lakosság számára fontos információkat - s a kampánybeli politikai üzenetek feltétlenül ilyennek számítanak - csak magyar nyelven közöl, bizonyítja: nincs meg benne a jóakarat, nem óhajtja tiszteletben tartani a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának azon jogát, hogy államnyelven jusson hozzá a fontos információkhoz" - nyilatkozta akkor Jozef Bednár, a tárca szóvivője a SITA hírügynökségnek.

Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője viszont kijelentette: "Így szeretnénk tiltakozni az értelmetlen nyelvtörvény ellen, amelyet ebben a kormányzati időszakban fogadtak el." Hozzátette: "Nem akarjuk diszkriminálni szlovák nemzetiségű polgártársainkat, akik abban a régióban élnek, ahol szavazóink. Minden más anyagunk és szórólapunk kétnyelvű lesz."

Áprilisban a Zoboralján vizsgálódott a szlovák "nyelvrendőrség", mert a kalászi (Klasov) színjátszó csoport műsorfüzetével állítólag szintén megsértette az államnyelvtörvényt. Az ügyet még nem zárták le.

Rovatok