no

Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában ön Fico-szavazó lenne?

2010. június 4., péntek 00:53

Egy szlovákiai kérdőív magyar nyelvű változatának kitöltésével megtudhatja, melyik pártra szavazna, ha részt venne a június 12-i szlovákiai parlamenti választáson.

Öt perc alatt megtudja, hogy a június 12-i parlamenti választáson induló, és a parlamentbe jutásra esélyes szlovákiai pártok közül melyik áll a legközelebb a szívéhez.

A valasztasom.sk szerkesztői 25 olyan kampányígéretet választottak ki, amelyek elég konkrétak és pártonként eltérőek ahhoz, hogy lehetőséget adjanak a mérlegelésre.

A kérdések közül kiderül, hogy a szlovákiai választókat is jórészt olyan kérdések érdeklik, mint a magyarországiakat. Be kell-e vezetni a 13. havi nyugdíjat? Szükség van-e az ingyenes felsőoktatásra? Mérsékelni kell-e a gyógyszerek árát? Elsősorban rendőrségi kényszerrel érhető-e el a roma közösségek normalizációja?

A magyar–szlovák-viszonyra is rákérdeznek: Elfogadhatatlan-e, hogy a Szlovákiában élő magyarok kettős állampolgárságot kapjanak? Regionálisan meg kell-e erősíteni a magyar nyelv lehetőségeit? Kiegyensúlyozott viszonyra kell-e törekedni Magyarországgal?

A jövő szombati választás nyertese az összes felmérés szerint Robert Fico miniszterelnök pártja, a Smer lesz, de egyáltalán nem biztos, hogy kormányt is tud alakítani. Jelenlegi koalíciós partnerei, a Szlovák Nemzeti Párt és a Vladimir Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom ugyanis az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöbön mozog.

Elemzők egyre nagyobb esélyt adnak egy jobbközép koalíciónak, amelynek résztvevője lehet Mikulás Dzurinda volt pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a liberális SaS, a Magyar Koalíció Pártja és az abból kivált Híd.

A liberálisokat legutóbb már tíz százalék fölött mérték, a két magyar párt az ötszázalékos parlamenti küszöbön mozog.

A szlovákiai felméréseket nézze meg a sme honlapján>>>

Rovatok