Index Vakbarát Hírportál

Megszállták az ír segélyszállító hajót

2010. június 5., szombat 12:18 | aznap frissítve

Nem teljesítette az izraeli hadsereg utasításait a Gázába segélyeket szállító ír hajó kapitánya, ezért az izraeliek megszállták a Rachel Corrie-t. Nem ütköztek ellenállásba.

Több előzetes figyelmeztetés után az izraeli hadsereg egységei magyar idő szerint szombat délelőtt megszállták a Gázai-övezetbe tartó ír segélyszállító hajót. A haditengerészet egységei már hajnalban közrefogták a Rachel Corrie névre keresztelt hajót, amit felszólítottak, hogy útvonalát megváltoztatva Gáza helyett az izraeli Asdódban kössön ki.

Az izraeliek Asdódban átvizsgálnák a rakományt, amit aztán szárazföldön juttattnának el a blokád alá vont palesztin területre.

A hajó legénysége elutasította ezt a lehetőséget, de jelezte, hogy nem fog ellenállni az izraeli katonáknak. A BBC beszámolója szerint mindkét fél tartotta magát ígéretéhez, az izraeli katonák még a partot érés előtt megszállták a hajót, melynek személyzete és utasai valóban nem álltak ellen. A Rachel Corrie most már Asdód felé tart.

"A hajó személyzete és utasai mindenben együttműködtek" - jellemezte az akciót a hadsereg egyik szóvivője. A hajót Izrael partjaitól 16 tengeri mérföldre (30 kilométerre) szállták meg.

Az izraeli hatóságok a kikötőben átvizsgálják majd a segélyszállítmányt, amit ezután ígéreteik szerint eljuttatnak Gázába. Kérdés, hogy mit kezdenek az építőanyaggal, amit a hajó szálított, Izrael ugyanis eddig tiltott terméknek minősítette az építőanyagot, amit rakétalőállások és csempészalagutak építéséhez is használhatnak.

Az építőanyagon kívül a hajó gyógyászati eszközöket, tolószékeket szállított.

Hétfőn egy nagyobb segélyszállító flotilla próbálta áttörni az izraeli blokádot. Az izraeli hadsereg akkor erőszakkal állította meg a hajórajt, az összecsapásokban - melyek egyelőre tisztázatlan körülmények között robbantak ki - legalább kilencen életüket vesztették.

Rovatok