Index Vakbarát Hírportál

Obama is gratulált az új japán kormányfőnek

2010. június 6., vasárnap 12:38

Megválasztották az új japán miniszterelnököt, akinek Barack Obama amerikai elnök telefonon gratulált. Az előző kormány volt pénzügyminiszterét, Kan Naotot nagy többséggel választották kormányfőnek. Naoto több korábbi minisztert is megtart tisztségében.

A japán kormánypárt nagy többséggel elnökévé, majd a parlament alsóháza az ország új miniszterelnökévé választotta pénteken Kan Naoto eddigi pénzügyminisztert.

Barack Obama amerikai elnök telefonon hívta fel szombaton az új japán kormányfőt, Kan Naotot, hogy gratuláljon neki megválasztása alkalmából. Obama kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak és Japánnak az egyenlőség alapján meg kellene erősíteniük együttműködésüket.

Az előző kormányfő, Hatojama Jukio szerdán jelentette be lemondását. Tisztségéről a volt elnök azután mondott le, hogy népszerűsége mélypontra süllyedt, mert nem teljesítette választási ígéretei egyikét, miszerint megállapodik az Egyesült Államokkal az Okinava szigetén működő amerikai támaszpontnak a szigetről való elköltöztetéséről.

A megszületett megállapodás gyakorlatilag azonos a korábbi, 2006-os egyezménnyel, annyi változás történik csupán, hogy a jelenleg Okinava déli részén, egy városi agglomeráció kellős közepén elhelyezkedő támaszpontot a sziget egy másik, kevésbé sűrűn lakott északi városa, Nago közelébe költöztetik át.

Obama és Kan Naoto beszélgetésükben megállapodott abban, végrehajtják a változtatást. Ezenkívül egyetértettek abban is, hogy a két országnak együtt kell működnie a fontos nemzetközi ügyekben, így az Észak-Korea jelentette nehézségek megoldásában, vagy az iráni atomdosszié ügyében.

A két vezető várhatóan még ebben a hónapban találkozik a G-8 és a G-20 országcsoportok kanadai csúcstalálkozóján.

Kan Naoto úgy döntött, hogy kedden beiktatandó kormányában megtartja Hatojama kormányának legtöbb miniszterét, köztük Okada Kacuja külügy-, és Kitazava Tosimi védelmi minisztert - értesült a Kyodo japán hírügynökség szombaton a kormányfőhöz közel álló forrásból.

Rovatok