Index Vakbarát Hírportál

Mladic nem írt a naplójába a srebrenicai népirtásról

2010. június 7., hétfő 15:21

A népirtással vádolt egykori boszniai szerb katonai parancsnok, Ratko Mladic naplóiban nem találtak kulcsinformációkat az 1995 júliusában végrehajtott srebrenicai tömegmészárlásról - írta hétfői számában a Politika című belgrádi napilap.

Az újság beszámolója szerint Mladic februárban egy házkutatáskor megtalált, több mint 3500 oldalnyi feljegyzéseiben csak kilenc oldalon ír a boszniai szerb csapatok által július 11-én bevett Srebrenicáról. A feljegyzett információk pedig csak a nemzetközi képviselőkkel lezajlott találkozókról szólnak.

A lap ugyanakkor úgy vélekedik, egyáltalán nem biztos, hogy Mladic nem foglalkozott bővebben az eseményekkel. Ugyanis az eddig megtalált naplók egyenként 200-400 oldalasak voltak, így - írja a Politika - érthetetlen, hogy a srebrenicai eseményekre csak kilenc lap jutott. "Lehet, hogy a többi lapot valaki eltüntette, vagy megsemmisítette, vagy nem hozták nyilvánosságra?" - kérdezi a napilap.

Naplóiban Mladic 1992 után ismételten írt Srebrenicáról. A boszniai média hónapok óta találgatja, hogy vajon nem semmisítették-e meg a tömegmészárlással foglalkozó részeket.

A város eleste után a boszniai szerb csapatok nyolcezer bosnyák muzulmán férfit mészároltak le. A nyolc éve bujdosó Mladic ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék adott ki körözést.

Rovatok