Index Vakbarát Hírportál

Mexikó dühös a lelőtt fiú miatt

2010. június 9., szerda 11:30

Tizenöt éves mexikói fiút lőtt agyon egy amerikai határőr, az amerikai-mexikói határnál. A fiú társaival együtt kövekkel dobálta a határőröket, ám a mexikói elnök szerint aránytalan erőszakot alkalmaztak ellenük.

Agyonlőtt egy 15 éves mexikói fiút egy amerikai határőr, miközben egységével illegális bevándorlókat próbált feltartóztatni a nemzetközi határátkelő, El Paso közelében. A fiú, akit focimezében ért a találat, három másik tinédzserrel volt együtt, amikor lelőtték. Nővére szerint csak játszottak, és nem akartak átmenni a határon. Neki azt mondták a helyszínen jelen lévő barátok, hogy hirtelen, a túloldalról nyitottak tüzet rájuk.

Az amerikai hatóságok szerint a halálos baleset előtt egy körülbelül harminc fős mexikói csoport próbált átjutni országukból a Texas állambeli El Paso városába, s eközben kövekkel támadtak az amerikai oldalon álló határőrökre. A fiút a két országot összekötő vasúti híd alatt érte a halálos golyó.

A két ország kapcsolatai bánhatják

Az eset óriási felháborodást váltott ki Mexikóban. Felipe Calderón elnök kedden kijelentette, hogy az amerikai hatóság fellépése nagyon eltúlzott volt, és hogy minden lehetséges eszközt felhasznál a mexikói bevándorlók jogainak védelme érdekében.

A Texasszal határos Chihuahua állam főügyészségének szóvivője, Arturo Sandoval elmondásából kiderül: az is lehet, hogy a halálos lövés Mexikó területén érte a fiút, így elképzelhető, hogy az amerikai határőrök nem is a saját felségterületükön jártak el, súlyosan megsértve ezzel a rájuk vonatkozó szabályokat. Az egyik amerikai tisztviselő szerint a videofelvételekből kiderül, hogy egy határőr sem lépett át a határ túloldalára.

Az FBI jelentése szerint az illegális határátlépők Ciudad Juárezből próbáltak bejutni az Egyesült Államok területére a Rio Grande felett átívelő Puente Negro híd közelében, nem messze az El Paso-i határátkelőtől. Egyiküket őrizetbe vették az amerikai oldalon, majd közvetlenül a folyóparton egy másik illegális bevándorló is a járőr kezére került.

A többiek elkezdtek visszamenekülni a mexikói oldalra, miközben köveket dobáltak az utánuk eredő határőrre. Az hiába szólította fel őket, hogy álljanak meg, ezért tüzet nyitott rájuk, ekkor halt meg a mexikói tinédzser.

Az FBI szóvivője, Andre Simmons elmondta: mivel a hídon nincs egyértelműen kijelölve a két ország határa, egyelőre nem tudni, hogy a lövés milyen területen érte a fiút, a holttestet azonban mexikói területen találták meg. A chihuahuai hatóságok az eset azonnali és teljes kivizsgálását és a felelősök megbüntetését követelik.

Sokan próbálkoznak a határátlépéssel

Az elmúlt két hétben ez már a második olyan eset volt, amikor az amerikai amerikai határőrök halálosan megsebesítettek egy mexikói állampolgárt. Akkor egy 32 éves férfi próbált meg átjutni San Diegoba. és könnyen előfordulhat, hogy ez súlyos következményekkel jár majd a két ország viszonyában.

A mexikói külügyminisztérium szerint az utóbbi években az amerikai bevándorlásügyi hatóságok emberei egyre gyakrabban úgy tartóztatnak fel a határon mexikói állampolgárokat, hogy közben megsebesítik vagy megölik őket. 2008-ban öt ilyen esetet regisztráltak, idén pedig már 17 alkalommal alkalmaztak erőszakot illegális bevándorlók ellen.

Rovatok