Index Vakbarát Hírportál

Barcelona betiltja a burkát

2010. június 14., hétfő 23:12

Barcelona egy hétfőn hozott döntés nyomán a spanyol nagyvárosok közül elsőként tiltja be a középületekben az arcot és a testet elfedő hagyományos iszlám öltözék viselését.

A túlnyomórészt katolikus Spanyolországban Katalónia több kisebb településén, többek között Leridában és El Vendrellben, illetve most már a több mint másfél millió lakosú Barcelonában is tilos az egész testet beborító burka és az arcot elfedő nikáb viselése a közintézményekben. Barcelona betiltja minden középületben a burka, a nikáb és bármilyen olyan öltözék viselését, amely akadályozza a személyazonosítást - áll a barcelonai önkormányzat közleményében.

Barcelona polgármestere, Jordi Hereu nem tett eleget annak a felhívásnak, hogy minden nyilvános helyen tiltsa be az iszlám viseletet, szerinte ugyanis ennek elrendelése már nem tartozik a városi vezetés hatáskörébe.

A burka és a nikáb használata sérti a nők méltóságát és szabadságát - írta weboldalán Alberto Fernandez, a konzervatív Néppárt barcelonai képviselője. A jobboldali politikus szerint a most született barcelonai rendelkezés csak félmegoldás, hiszen az utcákon ugyanúgy be kellene tiltani a személyiség eltitkolását lehetővé tevő lepel hordását.

A nikáb és a burka viselésének tilalma a könyvtárakban, piacokon és az összes többi középületben várhatóan nyár után lép majd érvénybe a katalán fővárosban. A helyi iszlám bizottság 2009-es adatai szerint Spanyolországban másfél millió muszlim él, vagyis a lakosság közel 3 százalékát teszik ki.

Rovatok