Index Vakbarát Hírportál

Ökológiai szeptember 11. a Mexikói-öbölben

2010. június 14., hétfő 19:45

Az Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadáshoz hasonlította, és a környezetszennyezés szeptember 11-éjének nevezte a Mexikói-öbölben bekövetkezett mélytengeri kőolajszivárgást Barack Obama amerikai elnök, aki hétfőn és kedden újra a helyszínen tájékozódik a kárelhárítási műveletekről.

Az Air Force One elnöki gép közép-európai idő szerint hétfőn délután szállt le Gulfportban, a Mississippi állam déli partvidékén lévő kis kikötővárosban. Obama már negyedszer látogat a Mexikói-öböl partvidékére a környezetvédelmi katasztrófa bekövetkezte óta,  kétnapos útján  Alabama és Florida partvidékét is felkeresi. Első három látogatásakor csak Louisianában járt.

A nyersolaj hétfőn már 56. napja ömlik a Mexikói-öböl vizébe, miután április 20-án felrobbant és elsüllyedt a BP által üzemeltetett, a világ legmélyebb olajfúrását végző Deepwater Horizon nevű tengeri platform. A balesetben 11 munkás meghalt.

Az újabb elnöki látogatás napján jelentette be a washingtoni kormányzat, hogy a BP már naponta 50 ezer hordóra (8 millió literre) emeli a mélytengeri szivárgásból összegyűjtött olaj mennyiségét, egészen június végéig. A hatékonyabb intézkedések éppen Barack Obama elnök sürgetésére születtek, miszerint haladéktalanul növelni kell a begyűjtött kőolaj arányát. A BP az amerikai kormányzat nyomására független kártérítési alapot is létrehoz fehér házi források szerint.

Az amerikai elnök hétfőn Gulfportban a mentesítési műveleteket koordináló parti őrség parancsnokaival folytat megbeszéléseket, és nagy hangsúlyt helyez a helyi lakosokkal való találkozókra, a környezetszennyezés által leginkább sújtott két iparág, a halászat és az idegenforgalom problémáinak átbeszélésére.

Obama még hétfőn Alabamába utazik tovább, ahol az olajbegyűjtésnél alkalmazott berendezéseket és eszközöket szemléli meg, és hajóutat is tervez az öböl szennyezett vizein. Az amerikai elnök kedden már Florida tengerpartján tájékozódik a károkról, és közép-európai idő szerint este nyolc órakor - mielőtt visszaindulna Washingtonba - külön beszédet is szentel az olajkatasztrófa miatt kialakult helyzetnek.

Rovatok