Index Vakbarát Hírportál

Vérengzéssel vádolják a kirgiz erőket

2010. június 14., hétfő 14:58 | aznap frissítve

A Kirgizisztánból menekülő üzbégek szerint a kirgiz kormány a bandákkal összefogva tervszerű népirtást hajt végre ellenük. Már annyi menekült érkezett Üzbegisztánba, hogy lezártak egy határátkelőt, Törökország repülővel menekíti ki állampolgárait a Kirgizisztán déli részén kirobbant etnikai konfliktus miatt.

Kirgizisztánból menekülő üzbégek csoportja azzal vádolta a kirgiz rendfenntartó erőket, hogy fegyveres bandákkal együttműködve üzbégeket öltek meg az utóbbi napokban.

A déli Osból, Kirgizisztán második legnagyobb városából menekülő üzbégek szerint a kirgiz "kormány tervszerű népirtást hajt végre az üzbég kisebbség ellen".

Lezártak egy határátkelőt a kirgizisztáni menekültek előtt

Nem engednek be több kirgizisztáni menekültet Üzbegisztánba, Hanabád határállomás nem fogadja be az újonnan érkezőket, jelentette a 24. kg kirgiz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

A kelet-üzbegisztáni Andizsán térségében, ahol eddig hatvanezer felnőtt menekültet regisztráltak, ugyanakkor továbbra is beléphetnek az országba. A határon többségében a nőket, gyerekeket és a sebesülteket engedik át. A Szuzaki járás Baltakazik településének körzetében már 50 ezren gyűltek össze, és az alapvető ellátásuk sem megoldott.

Törökország kimenekíti állampolgárait

Törökország két repülőgőt küld az etnikai zavargások sújtotta Kirgizisztánban rekedt állampolgáraiért, jelentette be a török külügyminiszter. "Bár a kirgiz hatóságok tettek bizonyos lépéseket állampolgáraink biztonsága érdekében, úgy döntöttünk, hazahozzuk honfitársainkat a dél-kirgizisztáni Dzsalalábádból és Osból" - mondta Ahmet Davutoglu.

A biskeki török nagykövetséget nem zárják be. A török külügyminiszter azt is bejelentette, hogy hétfőn vagy kedden diplomatákból, biztonsági és gazdasági szakértőkből álló delegáció utazik Kirgizisztánba, hogy felmérjék, hogyan segíthetnék a helyzet stabilizálását.

Rovatok