Index Vakbarát Hírportál

A BP 20 milliárdos kártérítési alapot hozott létre

2010. június 16., szerda 22:03

Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy a BP brit olajvállalat beleegyezett egy 20 milliárd dolláros kártérítési alap felállításába a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa károsultjai számára.

A brit társaság vezetőivel lezajlott találkozó után az amerikai elnök azt is közölte, hogy a BP 100 millió dolláros másik kárpótlási alapot hoz létre a munkanélkülivé vált olajipari munkások számára.

Carl-Henric Svanberg, a BP elnöke bocsánatot kért az amerikai néptől az olajszennyezés okozta károkért, és közölte, hogy a cég helyrehozza a károkat. Azt is bejelentette, hogy a cég nem fizeti ki az esedékes negyedévi osztalékot az olajszennyezés miatt. Ennek összege most mintegy 2,6 milliárd dollár. A 20 milliárd az elmúlt négy évben megfelelt a BP átlagos évi profitjának. Ebben az évben 18,9 milliárdos hasznot várnak.

A kártérítési igényekről a bejelentés szerint egy háromfős bizottság fog dönteni, amelynek élén Kenneth Feinberg áll majd. Ő felügyelte a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai családtagjainak a kártérítését. Az elnök kijelentette: bízik benne, hogy a panaszokat "gyorsan, méltányosan és a lehető legátláthatóbb módon" fogják kezelni.

A BP-ről Obama azt mondta, hogy "képes lesz eleget tenni a kötelezettségének", mert "erős, életképes" vállalat. Mindenkinek érdeke, hogy így is maradjon, tette hozzá. Nem zárta ki azonban, hogy további összegekre lesz szükség részéről. A BP és mások felelőssége továbbra is fennáll, jelezte.

Rovatok