Index Vakbarát Hírportál

A BP elkezdte égetni az olajat és a gázt

2010. június 16., szerda 18:39 | aznap frissítve

A BP olajvállalat megkezdte szerdán a Mexikói-öböl fenekéről kiömlő olaj és gáz elégetését, közölte a társaság.

A BP PLC tájékoztatása szerint a felszínre hozott olajat és gázt úszó tartályokba irányítják. Amint az anyag odaérkezik, sűrített levegővel keverik össze, és meggyújtják. Ilyen égető berendezést most először helyeznek üzembe a katasztrófa helyszínén. A cég azt reméli, hogy ezzel a módszerrel háromszorosára növeli a tengert el nem szennyező olaj mennyiségét.

A szakértők szerint napi 210-420 ezer gallon (nagyjából 0,8-1,6 millió liter) olajat tudnak elégetni vele, ha majd teljes kapacitással működik.

A BP azt tervezi, hogy június végére a különféle katasztrófaelhárító módszerek kombinációjával napi 2,2 millió gallonra (8,3 millió liter) növeli a begyűjtött vagy megsemmisített olaj mennyiségét, ami a kiömlő anyag közel 90 százaléka.

A CNN jelentése szerint a BP 20 milliárd dollárt utalt egy alapba, amiből az olajkatasztrófa károsultjainak fizetnek kárpótlást. A kiszivárgott hírek szerint Barack Obama amerikai elnök kezdeményezte az alap létrehozását. Az alap kezelésével azt az ügyvédet bízták meg, aki a szemptember 11-i terrortámadások családtagjait is képviselte a kártérítések kifizetésekor.

A kártérítésből fedezik a tengervíz és a partok megtisztításának, az élővilág mentésének költségeit, és kompenzálják az elveszett munkahelyek, csődbe ment vállalkozások miatt keletkezett hátrányokat. A Fehér Ház előzetesen nem jelölte meg, hogy mekkora összeget vár el a BP-től, de képviselők 20 milliárd dollárt emlegettek. A szerdai, előzetes megállapodás nem zárja ki, hogy a cégnek még többet kelljen fizetnie, jelezte egy washingtoni kormányzati forrás.

Rovatok