Index Vakbarát Hírportál

Etnikai tisztogatásra emlékeztet, ami Kirgizisztánban történik

2010. június 16., szerda 13:56

Egyre nagyobb szerepet játszanak az üzbég lakosság üldözésében a kirgiz hatóságok, derült ki a dél-kirgizisztáni helyszíni beszámolókból. Os városában, az elüldözött Bakijev elnök fellegvárában immár a hadsereg lövi a még a városban maradt üzbégek otthonait, miközben ők a városi olajtároló felrobbantásával fenyegetnek. Negyedmillió üzbég menekült el, csaknem százezren a senkiföldjén rekedtek.

Az AP amerikai hírügynökség helyszíni jelentése szerint immár a kirgiz hadsereg lövi tüzérséggel azokat az üzbég családokat, amelyek még nem menekültek el az üzbég határhoz közeli Os városából. Kirgizisztánban egy hete robbantak ki etnikai zavargások az ország déli részén, ahol több üzbég többségű enklávé is van.

Egy Osban maradt üzbég család beszámolója szerint a kirgiz hadsereg tüzérsége által kilőtt aknagránát találta el házukat. A támadásban a családanya életét vesztette. Az AP fotóriportere megerősítette, hogy Os utcáin a hadsereg járőrözik, és az ő állásaik felől hallatszik az ütegek döreje.

A BBC jelentése szerint a hadsereg egy olajtárolót akar az ellenőrzése alá vonni Osban. Az olajfinomító most az üzbégek kezén van, akik a felrobbantásával fenyegetnek, ha a kirgizek nem hagynak fel a pogrommal. A múlt héten kitört etnikai zavargások során a kirgizek már negyedmillió üzbéget üldöztek el az ország déli részéből.

A kirgiz kormány eleinte a felek szétválasztására törekedett, de látszólag mostanra teljesen az üzbégek ellen fordult. A helyzet különösen kényes, hiszen a déli országrész kirgiz lakói a nemrég elűzött Bakijev elnök hívei, az átmeneti kormányt a környéken az üzbégek támogatták. Az üzbég kisebbség helyzete jobbítását remélte az új kormánytól, mely most ellenük fordulni látszik.

A BBC jelentése szerint az egy hete tartó pogromok elől tömegesen menekültek el az üzbégek a szomszédos Üzbegisztánba. A negyedmillió menekült nagy része nő és gyerek, 75 ezren a határ kirgiz oldalán rekedtek, nyomoruságos körülmények között várakoznak. Többen visszafordulnának, de a helyszíni beszámolók szerint a kirgiz hatóságok blokádokat állítottak fel, és nem engedik hazatérni a menekülteket.

Az Üzbegisztánba érkezett menekültek tömeges erőszakokról számoltak be.

A legfrissebb összesítések szerint a pogromoknak 189 halálos áldozata van, a sebesültek száma pedig meghaladja az 1900-at.

Rovatok