Index Vakbarát Hírportál

Lincshangulat egy vajdasági településen

2010. június 16., szerda 08:43

Csütörtökön halálra késelt egy 17 éves szerb fiút egy vele egykorú roma a vajdasági Torontálalmáson. A faluban azóta a szerb többség felvonulásokkal, kődobálással tartja rettegésben a romákat. A rasszista zavargók egy házat is felgyújtottak.

Csaknem egy hete folyamatos a zavargás a dél-bánáti Torontálalmáson, ahol a múlt csütörtökön halálra késeltek egy 17 éves szerb fiút. A rendőrség gyanúja szerint a gyilkosságot egy szintén 17 éves roma fiú követte el. Mikor a gyanú nyilvánosságra került, a település szerb lakói rátámadtak a cigányok házaira. Több ablakát betürték, egyet felgyújtottak.

A vajdasági Magyar Szó beszámolója szerint a lincshangulat folyamatos, a falu roma lakói nem mernek az utcára lépni. A szerbek vasárnapig minden este felvonulást tartottak és a romák házait dobálták téglákkal.

A hatóságok csak hétfőn léptek közbe, a közeli nagyváros, Pancsova polgármesterének utasítására a rendőrség betiltotta az éjszakai felvonulásokat, és rasszista gyűlöletkeltés gyanújával előállítottak öt helybeli fiatalt. A falu romák lakta részét hétfő óta rendőrök biztosítják.

"Rendkívül aggasztó, hogy Almáson négy napon keresztül szabadon garázdálkodhattak huligánok, rasszista, cigányellenes jelszavakat skandálhattak és ablakokat törhettek be. Csak az ötödik napon érkezett ki a helyszínre a rendőrség, pedig az első naptól kezdve ott lett volna a helye" - nyilatkozta a lapnak Sznezsana Ilics, a nagybecskereki Civil Társadalomfejlesztési Központ programfelelőse. A szakember elfogadhatatlannak tartotta Pancsova polgármesterének azt a bejelentését is, miszerint élelmiszercsomagokat adnak az otthonukban rekedt, riadt romáknak, ahelyett, hogy a szabad mozgás lehetőségét biztosítanák.

A romaellenes megmozdulásokat határozottan elítélte Marko Karadzic, az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium államtitkára, Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke és több civil szervezet.

Rovatok