Index Vakbarát Hírportál

Már 400 ezer lakos menekült el a kirgiz erőszak elől

2010. június 17., csütörtök 16:26

Az etnikai alapú erőszakcselekmények elől már legalább 400 ezer lakos menekült el Kirgizisztán déli részén levő otthonából az ENSZ legfrissebb becslése szerint - közölte csütörtökön Genfben a világszervezet humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

Az otthonukból elmenekültek, de az országon belül maradtak 300 ezren lehetnek, az Üzbegisztánba menekültek száma pedig 75 ezer és 100 ezer között van. A becslések csak felnőttekkel számoltak - mondta Elisabeth Byrs.

Az üzbég-kirgiz határ korlátozásokkal ugyan, de nyitva marad: szerdán 9 ezer menekült léphetett be Üzbegisztánba. Az otthonukat elhagyni kényszerülő kirgiz állampolgárok többsége Andizsán, Fergana és Namangan területén telepedett le, Andizsánban eddig 48 ideiglenes tábort állítottak fel.

A humanitárius válsághelyzet kezelésében több nemzetközi szervezet vesz részt, köztük van a vöröskereszt, az ENSZ gyermekalapja (UNICEF), valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (HCR) is. A HCR hat teherszállító repülőgépe mintegy 240 tonna segélyt szállít hamarosan a régióba.

A dél-kirgizisztáni etnikai zavargásokban eddig 191 ember vesztette életét, további kétezer pedig megsebesült.

Rovatok