Index Vakbarát Hírportál

Szokatlan xenondúsulás Dél-Korea északi határán

2010. június 21., hétfő 17:17 | aznap frissítve

Szokatlanul nagy arányban észleltek xenon gázt a levegőben Dél-Korea északi határán pár nappal azután, hogy Észak-Korea bejelentette, hogy áttörést ért el az atomkutatásban, közölték hétfőn Szöulban.

Xenon általában atomrobbantáskor vagy erőművi radioaktív szivárgáskor kerül a légkörbe. A szöuli tudomány- és technológiaügyi minisztérium nem tudta megállapítani, mi okozta a gáz feldúsulását a levegőben, de egyéb bizonyíték híján kizártnak tartja, hogy földalatti atomrobbantás okozta volna.

Észak-Korea május 12-én azt jelentette be, hogy sikeres magfúziót hajtott végre. A szokásos értéknél nyolcszor több xenont három nappal később, május 15-én észlelték az északról fújó szélben, a két Korea határán. A déli szakértők kétkedve fogadták a phenjani bejelentést. A magfúzióval évtizedek óta kísérleteznek a legfejlettebb országokban, de energetikai célú felhasználását még nem sikerült megoldani. Mesterséges fúziót csak hidrogénbombában alkalmaznak.

Az AFP szerint Dél-koreai kutatók a xenon gáz kimutatásával bizonyították 2006. október 9-én Észak-Korea első nukleáris tesztjét. A következőt tavaly májusban hajtották végre.

A szakértők szerint a xenon Kínából vagy Oroszországból is érkezhetett, nem csak Észak-Korea lehet a forrása. A minisztérium határozottan cáfolta a nagy példányszámú Csoszun Ilbo napilap hétfői jelentését, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Biztosak vagyunk benne, hogy nem volt földalatti atomkísérlet, nyilatkozta a minisztérium.

Rovatok