Index Vakbarát Hírportál

Rendőrellenes tüntetés Egyiptomban

2010. június 25., péntek 21:46

Több ezren tiltakoztak az egyiptomi Alexandriában a pénteki ima után a rendőri brutalitás ellen, amely egy fiatal férfi halálához vezetett.

Egy 28 éves üzletember a hatóságok szerint megfulladt, amikor le akart nyelni egy csomag kábítószert, de szemtanúk azt állítják, hogy a rendőrök kirángatták egy internetes kávézóból és az utcán agyba-főbe verték, ami végül a halálához vezetett. Ezt az állítást a sebekkel borított holttestről nyilvánosságra került fényképfelvételek is alátámasztják.

A kivezényelt rohamrendőrség pénteken nem avatkozott közbe, noha a jelszavak az államfőt is személy szerint támadták. Le Hoszni Mubarakkal! - kiabálták, a belügyminisztert pedig a kínzások miniszterének nevezték. Az ilyesmi korábban tabunak számított.

A tüntetőkhöz csatlakozott a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt igazgatója is, aki alkotmányreformon dolgozik. "Ez (a tüntetés) világos üzenet a rendszernek, hogy az egyiptomiak belefáradtak az embertelenségbe. Ha nem értik meg, akkor a rendszer bajban van. Az írás megjelent a falon" - mondta a tüntetés után.

Egyiptomban három évtizede rendkívüli állapot van hatályban, amely széles körű felhatalmazást biztosít a rendőrség számára. A kormányzat szerint ezt a terrorizmus elleni küzdelem indokolja, az ellenzék szerint viszont csak a rendszer fennmaradását szolgálja.

Rovatok