Index Vakbarát Hírportál

Palesztin tüntetők rendőrökkel csaptak össze

2010. június 27., vasárnap 23:01

200 palesztin tüntető csapott össze izraeli rendőrökkel vasárnap Kelet-Jeruzsálem arab negyedében, ahol régészeti park létesítését tervezik.

A tüntetők gyújtópalackokkal és kövekkel dobáltak meg zsidó házakat.    Egy magáncég biztonsági őrei a levegőbe lőttek, hogy megpróbálják visszaszorítani a tüntetőket, amíg ki nem értek a rendőrök.

Hat rendőr könnyebben megsérült az összetűzésekben. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy a tüntetők között vannak-e sérültek. Az incidens Szilván negyedben történt, ahol a jeruzsálemi városvezetés engedélyezett egy régészeti feltárást, amihez 22 palesztin házat le akarnak rombolni.

Az önkormányzat tervezési és építési bizottsága június 22-én hagyta jóvá a Király kertje néven létesítendő régészeti park kialakítását. A név Salamon király kertjeire utal, amelyek a Biblia szerint a szóban forgó helyen terültek el. A negyedben a 12 ezer palesztin lakos közé zsidó telepes családok is betelepültek.

A helyzet annál is kényesebb, mert a nemzetközi közösség nem ismeri el az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálem Izrael által történt bekebelezését.  Izrael "örök és egységes" fővárosának tekinti Jeruzsálemet, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet akarják leendő államuk fővárosának.

Rovatok