Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban se jár családi pótlék lógós gyerek után

2010. június 29., kedd 19:53

Franciaországban is iskolalátogatáshoz kötik a családi pótlék kifizetését: ha egy gyerek rendszeresen hiányzik, egy figyelmeztetés után nem jár utána juttatás a szülőknek. Ha a gyerek újra rendesen jár iskolába legalább egy hónapig, a pénzt visszamenőleg is folyósítják. Magyarországon hétfőn fogadott el a parlament egy hasonló szabályozást.

A francia nemzetgyűlés kedden elfogadta azt a kormánypárti javaslatot, amely alapján rendszeres iskolai hiányzás esetén, egy figyelmeztetés után megvonhatóvá válik a családi pótlék a szülőktől. Nicolas Sarkozy államfő korábban jelezte, szeretné, ha az intézkedés már az őszi tanévkezdéskor életbe lépne.

A tervezet alapján amennyiben a gyerek ismét rendszeresen jár iskolába legalább egy hónapig, a juttatásokat visszamenőleg is átutalják a családoknak az illetékes szervek.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a 2007-2008-as tanévben a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak hét százaléka hiányzott rendszeresen igazolatlanul.

Az ellenzék a javaslat ellen szavazott, amit a legfőbb pedagógus szakszervezetek és szülői egyesületek sem támogattak. A szocialista Yves Durand azzal vádolta meg a kormánypártot, hogy feladta az esélyegyenlőség elvét és ennek árát a leginkább kiszolgáltatottakkal fizetteti meg. A kommunista Marie-Hélene Amiable pedig azt hangsúlyozta a vitában, hogy a kormány nincs tisztában a hiányzások valódi okaival, és a vélt gyógyírrel még inkább megbélyegzi a nehéz helyzetben lévő családokat.

A törvényjavaslat fokozatosan teszi lehetővé a családi pótlék megvonását rendszeres hiányzás esetén: amennyiben egy tanuló legalább négyszer hiányzik igazolatlanul egy hónapon belül, az oktatási intézmény vezetője értesíti a megye oktatási vezetőjét. Ez utóbbi írásban figyelmezteti a családot és segítséget javasol a szülőknek. Ezzel párhuzamosan a megye közigazgatási vezetője a szülőkkel szerződést irat alá az őket érintő felelősségről. Amennyiben a tanuló a következő hónapban is többször hiányzik, az oktatási vezető felszólíthatja az illetékes szerveket a családi pótlék utalásának felfüggesztésére.

Az elképzelés nem teljesen új Franciaországban, a megyei tanácsok elnökei 2006 óta igénybe vehetik ezt az eszközt a hiányzások visszaszorítására, azonban ezt eddig csak nagyon kevés esetben alkalmazták. Az Eric Ciotti kormánypárti képviselő javaslata alapján elfogadott törvénytervezet újdonsága, hogy a családi pótlék megvonására vonatkozó hatáskör közvetlenül az oktatási intézményekért felelős megyei oktatási vezetőkhöz kerül át. Pontosabban vissza, mert az 1959-ben egy kormányrendelettel bevezetett szankciót 2004-ben eltörölték Franciaországban, majd két évvel később - módosítással – visszaállították.

Magyarországon hétfőn fogadott el a parlament egy hasonló szabályozást. Ennek értelmében szeptembertől a családi pótlék egy részének kifizetését az iskolalátogatáshoz kötik. Ha egy gyerek egy tanévben ötven órát igazolatlanul hiányzik, akkor őt a település jegyzője védelmébe veszi, ami azt jelenti, hogy a gyerek után járó családi pótlékot hat hónapig természetben nyújtják.

Rovatok