Index Vakbarát Hírportál

Mérgező anyagot szállító hajót szálltak meg a szomáliai kalózok

2010. június 29., kedd 07:12

Fagyállóhoz használt mérgező anyagot szállító hajót kerítettek hatalmukba kalózok és foglyul ejtették a hajó 19 kínai tengerészét Szomália északi csücskénél - közölték illetékesek.

A szingapúri zászló alatt hajózó Golden Blessinget hétfőn rabolták el a kalózok az Ádeni-öbölben, a kalózkodás ellen fellépő szövetséges hadihajók által ellenőrzött útvonalon - közölte Per Klingvall alezredes, az Európai Unió uniós kalózellenes haditengerészeti missziójának szóvivője.

A szóvivő elmondta: a jelentések szerint mind a 19 tengerész sértetlen. A 14 ezer tonnás tartályhajó etilénglikolt szállított Szaúd-Arábiából Indiába, amikor a kalózok a szomáliai partoktól mintegy 95 kilométerre a hatalmukba kerítették, majd a hajóval Szomália felé indultak.

A kalózok ritkán rabolják el vagy rongálják meg a hajók rakományát, helyette inkább dollármilliókra rúgó váltságdíj fejében túszként tartják fogva a legénységet.

2008-ban kalózok egy ukrán hajót raboltak el, fedélzetén harckocsikkal és könnyűfegyverekkel, amelyet később 3,2 millió dolláros váltságdíj fejében elengedtek.

Rovatok