Index Vakbarát Hírportál

Noriega koncepciós perrel vádolta az USA-t

2010. június 29., kedd 18:52

Manuel Noriega, Panama volt elnöke, aki 20 évig ült börtönben az Egyesült Államokban kábítószer-kereskedelem miatt, a párizsi bíróságon azt mondta, koncepciós per folyik ellene. Az USA áprilisban adta ki Franciaországnak a diktátort, a per első meghallgatását kedden tartották.

Koncepciós perrel vádolta az Egyesült Államokat Manuel Noriega egykori panamai elnök kedden a párizsi büntetőbíróságon, ahol a volt diktátort kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosásával gyanúsítják.

"Ez az egész egy kitalált pénzügyi és banki konstrukció ... Ha megvizsgálják az ellenem felhozott vádpontokat, a pénzmosás nem létezik, egy olyan konspiráció áldozata vagyok, amit az Egyesült Államok rakott össze ellenem Miamiban" - mondta első meghallgatásán a 76 éves volt tábornok, aki 1981 és 1989 között irányította Panamát.

Az exdiktátort áprilisban adta ki Párizsnak az Egyesült Államok, ahol az elmúlt húsz évet kábítószer-kereskedelem miatt börtönben töltötte. A francia igazságszolgáltatás azzal vádolja, hogy a kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó bevételeiből 2,3 millió eurónak megfelelő francia frankot mosott tisztára az 1991-ben nemzetközi csalás miatt felszámolt Bank of Credit and Commerce International (BCCI) nevű pénzintézeten keresztül.

A Londonon és Párizson átfolyt pénzek végállomása Ausztriában, Luxemburgban és Svájcban volt. Noriegának családja párizsi bankszámláiról és három luxuslakásáról kell számot adnia.

A védelem álláspontja szerint a pénzmosásra vonatkozó vádakat az Egyesült Államok védelmét élvező egykori kábítószer-kereskedők hamis tanúvallomásai alapján állították össze.

A gyanús számlákról Párizst a diktátor hatalmát katonai beavatkozással 1989-ben megdöntő Egyesült Államok értesítette.  A hidegháború idején Noriega az Egyesült Államok szövetségének számított egészen addig, amíg idősebb George Bush volt amerikai elnök elrendelte letartóztatását a kolumbiai kábítószer-kereskedelemben való részvételének gyanújával. Ez utóbbi vádat a volt tábornok tagadta Párizsban, és azt állította, hogy hatalma idején elkötelezetten harcolt a drogkartellek ellen.

"Minden erőmmel harcoltam a kábítószer-kereskedők ellen, és ezért kiérdemeltem az Egyesült Államok, az Interpol és számos más ország gratulációját ... Nem tudtam volna jóban lenni gengszterekkel" - hangsúlyozta Noriega.

Az ellene felhozott vádakban Noriega a francia törvények alapján tíz év börtönbüntetésre ítélhető. Egyébként távollétében, 1999 júliusában Párizsban már egyszer kiszabtak rá tíz év szabadságvesztést és 11,4 millió eurós pénzbüntetést, de a francia igazságszolgáltatás később beleegyezett abba, hogy Noriega jelenlétében újra lefolytassa a bírósági eljárását.

A perben - amelynek ez a tárgyalási szakasza szerdán estig tart - várhatóan ősszel hozza meg ítéletét a bíróság.

Rovatok