Index Vakbarát Hírportál

Elbarikádozták magukat a hívők a clevelandi magyar templomban

2010. július 1., csütörtök 21:18

Nem hagyják bezáratni templomukat a magyar hívek Clevelandben. A szerdai virrasztás végén legalább heten bezárkóztak. Rengeteg élelmük van, addig maradnak, míg a templom bezárásáról döntő püspök nem tárgyal velük.

Legalább hét hívő barikádozta el magát a hivatalosan szerdán bezárt Szent Imre templomban Clevelandben. A 106 éves gyülekezet bezárása ellen szerda este virrasztással tiltakozott száz hívő, de a csütörtök reggel nyolckor utolsóként távozó Marta Fordos szerint még legalább hét ember maradt a templomban, akik be is zárkóztak.

A tiltakozók szóvivője, John Juhasz szerint rengeteg élelmet halmoztak fel, "sokáig maradni fog[nak]". Azt akarják, hogy Richard Lennon megyéspüspök tárgyaljon velük.

Lennon tavaly döntött a gyülekezet felszámolásáról, mert annak mérete nem érte el a rentábilis 2000 főt. Juhász szerint a magyar gyülekezet tagjai négy éve próbálnak egyeztetni a püspökkel.

Juhász szerint a Vatikánhoz is fellebbeztek, de a döntés el lett napolva. "Róma levette rólunk a kezét" - mondta.

Arra is felkészültek, ha lezárnák a vízt és a villanyt, nyilatkozta az AP-nek Juhasz. A hírügynökség értesülései szerint a püspökség nem készül ilyesmire.

A Szent Imre templom gyülekezete 106 éve, a nagy magyar kivándorlási hullám idején alapult. Az 1900-as évek elején másfél millió magyar vándorolt ki az Egyesült Államokba, nagy többségük Ohióban, Cleveland környékén telepedett le.

Rovatok