Index Vakbarát Hírportál

Gyógyszergyárakkal üzletelt a szerb onkológiai intézet

2010. július 1., csütörtök 12:26 | aznap frissítve

Letartóztatták Belgrádban a szerb országos onkológiai intézet igazgatóját és három vezető munkatársát. A gyanú szerint gyógyszergyáraktól kapott fejedelmi jutalék fejében a szükségesnél több gyógyszert rendeltek rákbetegeknek - jelentette csütörtökön a szerbiai sajtó.

Nenad Borojevic igazgatón kívül letartóztatták az onkológiai intézet igazgató-helyettesét, valamint a központ gyermekosztályának és gyógyszertárának vezetőjét.

Rajtuk kívül letartóztatták három gyógyszergyártó cég illetékesét is; a svájci Roche belgrádi kirendeltségének igazgatóját, valamint a Pharma Swiss és a brit-svéd Astra Zeneca helyi vezetőit. Ivica Dacic belügyminiszter tájékoztatása szerint a letartóztatások 14 hónapos nyomozás eredményei.

A gyanú szerint az orvosok két-, illetve háromszoros dózist írtak föl a sejtburjánzást gátló - a szerb egészségbiztosítási pénztár által fizetett - szerekből összesen 20 rákbetegnek, köztük gyerekeknek, illetve olyanoknak rendeltek a gyógyszerből, akiknek arra nem is volt szükségük. Emellett kenőpénzért előnyben részesítették a három említett gyógyszergyártó termékeit.

A négy orvos, illetve gyógyszerész 2007 márciusától tavaly év végéig összesen több mint félmillió eurót tett zsebre. Az igazgató 8 ezer eurós mobiltelefont használt, privát széfjében 20 ezer eurót találtak, egy másik gyanúsított pedig méregdrága, több mint 400 lóerős Audival járt.

Rovatok