Index Vakbarát Hírportál

Bekamerázzák egész Urumcsit

2010. július 2., péntek 09:40

A kínai hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedések mellett készülnek az Urumcsiban kitört etnikai zavargások egyéves évfordulójára. Vasárnapig negyvenezer térfigyelő kamerát szerelnek fel, megfigyelik a taxik belsejét, tereket zártak le építési munkákra hivatkozva. Az elmúlt hónapokban nem történtek összecsapások az ujgur kisebbség és a han kínaiak között, de a feszültség tapintható Hszincsiang régió székhelyén.

A kínai hatóságok több mint negyvenezer térfigyelő kamerát szereltek fel Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen az etnikai alapú zavargások egyéves évfordulója előtt. Ma Hszin-csun (Ma Xinchun), a helyi kormány szóvivője azt mondta, hogy az utcákon, buszmegállókban, iskolákban, és a bevásárlóközpontokban helyeztek el megfigyelő berendezéseket, amelyeket "zavargásbiztos", vagyis törhetetlen borítással láttak el.

A terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) vasárnaphoz egy éve kitört etnikai zavargásoknak, a helyi ujgur kisebbség és a han kínaiak közötti összecsapásoknak 197 halálos áldozatuk és több mint 1700 sérültjük Az utcákra vonuló tömeg több mint 300 üzletet és 1300-nál több járművet gyújtott föl és rongált meg.

A zavargások óta eltelt időszakban nem történtek véres összecsapások. A Global Timesnak nyilatkozó ujgur asszony szintén azt mondta, hogy biztonságosak az utcák, ugyanakkor a feszültség tapintható az évfordulóhoz közeledve.

Júniusban a hatóságok akciót indítottak az erőszakos bűncselekmények megakadályozására, ötezer rendőrt vettek fel. Az egyik helyi lakos azt mondta, hogy a rendőrség az évfordulóra tekintettel jelezte, hogy nyolc perc alatt bármilyen helyszínre kiérnek, ha bejelentést kapnak.

A tavalyi tüntetések egyik helyszínéül szolgáló teret az elmúlt napokban lezárták. Erre hivatalosan építési munkálatok miatt volt szükség egy hétig. A januárban közzétett adatok szerint a kínai hatóságok az eddigi kétszeresét, 2,9 milliárd jüant szánnak a tartományban a biztonságra.

2009 szeptemberében már a taxikban is megfigyelő kamerákat szereltek fel. "A bal lábamnál pedig van egy gomb, amelyre rálépve azonnal hívom a rendőrséget" - mondta az egyik sofőr a Global Timesnak.

A nyolcmilliós ujgur kisebbség régóta panaszkodik arra, hogy Peking vallási, politikai és kulturális értelemben elnyomja a közösséget, szerintük erre vezethető vissza a lappangó feszültség Hszincsiangban. A kínai kormány állítása szerint viszont a térségbeli muzulmán szeparatisták komoly fenyegetést jelentenek.

Rovatok