Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a ruandai népirtás egyik fő gyanúsítottját

2010. július 2., péntek 13:21

Ugandában fogták el a ruandai népirtás egyik gyanúsítottját, aki a vádak szerint csoportokat szervezett több tuszi meggyilkolására. Az amerikai külügyminisztérium ötmillió dollárt ajánlott fel korábban a férfi nyomravezetőjének.

Ugandában elfogták az 1994-es ruandai népirtás egyik fő gyanúsítottját, a tanzániai ENSZ-törvényszék által 2001-ben vád alá helyezett Jean-Bosco Uwinkindit,  jelentette be az ugandai rendőrség.

Az 59 éves férfit, aki korábban egy ruandai pünkösdista egyház papja volt, szerdán vették őrizetbe Uganda nyugati részén. Uwinkindi szerepel azon a 11 fős listán, amelyen a törvényszék által népirtás vagy emberiesség elleni bűntettek gyanújával a leginkább keresett személyeket tartják nyilván.

Az amerikai külügyminisztérium ötmillió dollárt ajánlott fel korábban a vádlott nyomravezetőjének. A gyanúsított nyomára a Kongói Demokratikus Köztársaságban bukkant rá a törvényszék. Amint átlépett Ugandába június végén, őrizetbe vették. Egy sajtóhír szerint álnéven lépte át a határt, és le akart telepedni Ugandában.

Az Interpol kampalai irodájának vezetője közölte: Uwinkindit a lehető leghamarabb átszállítják a tanzániai Arushába, ahol az eljárás zajlik a ruandai népirtás ügyében.

A vádirat szerint Uwinkindi egy Kigalihoz közeli közösségben teljesített szolgálatot a népirtás idején. Együttműködött egy tuszik ellen lázító szervezettel, és 1994 áprilisától kezdve csoportokat szervezett tuszi etnikumúak meggyilkolására. Ezenkívül több tuszi nőt és gyereket befogadott a vérengzések idején a templomába, majd elrendelte kivégzésüket.

Tavaly októberben szintén Ugandában került kézre a ruandai népirtás egy másik feltételezett felelőse. Idelphonse Nizeyimana egykori titkosszolgálati vezetőt a hatóságok akkor fogták el, amikor hamis papírokkal éppen útban volt a kenyai főváros, Nairobi felé.

A ruandai népirtás mindössze száz napja alatt becslések szerint mintegy 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le radikális hutu milíciák.

Rovatok