Index Vakbarát Hírportál

Kitálalt az elfogott orosz kémnő volt férje

2010. július 2., péntek 14:27

Az Egyesült Államokban elfogott orosz kémek egyikének volt férje arról beszélt egy brit lapnak adott interjújában, hogy több gyanús jel is volt házasságuk alatt. A nő gyanús orosz barátokkal találkozott, hirtelen nagyon sok pénze lett, és állítása szerint apja korábban magas tisztséget töltött be a KGB-ben.

Kihallgatta a brit elhárítás (MI5) az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt fiatal orosz nő, Anna Chapman brit állampolgárságú volt férjét, aki a The Daily Telegraphnak adott interjút életükről.

A 30 éves, pszichológusnak készülő Alex Chapman azt mondta, hogy a héten otthonában felkereste őt az MI5 egyik ügynöke, és többek között arról kérdezte, hogy volt felesége kémkedhetett-e Nagy-Britanniában is, illetve nem londoni tartózkodása idején szervezték-e be. A férfi 2002-ben Moszkvában vette feleségül Anna Kuscsenkót, akivel egy londoni bárban ismerkedett meg. Négy évvel később elváltak, de kapcsolatban és "jó barátságban" maradtak.

Chapman szerint visszagondolva rengeteg gyanús jel volt. Házasságuk vége felé feleségének viselkedése szinte egyik napról a másikra "drámai változáson" ment át, Anna "orosz barátokkal" kezdett találkozni mind gyakrabban, és ragaszkodott hozzá, hogy férje ne kísérje el. Az exférj szerint feleségének hirtelen nagyon sok pénzhez lett hozzáférése, és azzal kérkedett, hogy milyen befolyásos emberekkel találkozik.

Azt nem tudja, hogy volt felesége valóban kém volt-e, de nem lepődött meg túlságosan, amikor amerikai őrizetbe vételéről olvasott, mondta. Anna válásuk után először hazaköltözött Oroszországba, majd nem sokkal később áttelepült az Egyesült Államokba, jóllehet korábban állandóan azt mondogatta a férfinak, hogy mennyire ki nem állhatja az amerikaiakat.

Az Egyesült Államokban egy internetes ingatlanügynökséget hozott létre, amely gazdag orosz vevőkre specializálódott. Az üzlet eleinte veszteséges volt, ám 2009-ben Alex Chapman kapott egy emailt volt feleségétől, amelyből kiderült, hogy a fiatal nő néhány hét alatt ötven alkalmazottat vett fel és a vállalkozás virágzásnak indult. "Valahonnan egyértelműen nagyon sok pénzt pumpáltak a cégbe, de nem tudtam rájönni, hogy honnan" - idézi a volt férjet a Telegraph.

Az após félelmetes ember volt

Felesége azt mondta neki, hogy édesapja, Vaszilij Kuscsenko "a régi Oroszországban" titkos ügynök volt, és "magas tisztségeket" töltött be a volt szovjet állambiztonsági szervezeten, a KGB-n belül.

Az esküvő után a házaspár a nászút egy részét Zimbabwében töltötte, ahol a nő édesapja akkoriban diplomataként dolgozott. Chapman szerint Vaszilij Kuscsenko félelmet keltő ember volt, mindig nagyobb biztonsági kísérettel mozgott, mint általában a többi diplomata. Elsötétített ablakú Land Rover terepjáróval közlekedett, és a kocsi előtt és mögött is mindig haladt egy-egy autó.

Anna Chapman egyike annak a tíz gyanúsítottnak, akiket a múlt hétvégén Oroszország javára folytatott kémtevékenység címén vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

Rovatok