Index Vakbarát Hírportál

Rendőri felügyelet alatt erőszakolták meg

2010. július 2., péntek 06:30

Tavaly augusztusban szabadult elrablói fogságából egy kaliforniai nő, akit 18 évig tartottak fogva és erőszakoltak meg rendszeresen egy ház kertvégi raktárában. A rendőrség nagyot hibázott az ügyben.

A kaliforniai törvényhozás 20 millió dolláros kártérítés kifizetését hagyta jóvá Jaycee Lee Dugard számára, akit elraboltak, 18 évig fogva tartottak és rendszeresen megerőszakoltak. A kaliforniai igazságügy-minisztérium kezdeményezte döntés már csak Arnold Schwarzenegger kormányzó aláírására vár.

A most 29 éves nő tavaly augusztusban szabadult ki fogságából. A két elkövető 1991. június 10-én a mostohaapja szeme láttára ragadta el az akkor 11 éves lányt. Jaycee Lee Dugard 2009 augusztusáig volt fogságban.

A rendőrség őrizetbe vett egy házaspárt: a gyerekrablással az 58 éves, nemi erőszakért és emberrablásért korábban már elítélt és börtönviselt Philip Craig Garridót és 55 éves feleségét, Nancy Garridót gyanúsítják.

Garrido rendőri felügyelet alatt volt, amikor a fiatal nőt és a férfitől időközben született két lányát a kert végében lévő sátrakban és raktárhelyiségekben fogva tartotta a San Franciscótól 70 kilométerre fekvő Antiochban.

A közvéleményt és a sajtót is megdöbbentette, hogy a felügyelő tisztek soha nem fedezték fel az elrabolt lányt és gyermekeit, és Garridót, akit a hetvenes években nemi erőszak miatt 50 évi börtönbüntetésre ítéltek, tíz év után próbaidőre szabadlábra helyezték.

A kaliforniai büntetés-végrehajtási szervek ellen általában nem lehet pert indítani, Jaycee Lee Dugard esete "egyedi és tragikus", mert az állam nem tárta fel a Philip Garrido által elkövetett cselekményeket - áll a határozatban.

Kiszabadulása óta Jaycee Lee Dugard igyekszik visszatérni a normális életbe. Jogosítványt szerzett, érettségi vizsgára készül és egyetemre szeretne járni.

Rovatok