Index Vakbarát Hírportál

Tízezres leépítés a spanyol közszférában

2010. július 2., péntek 20:47

2013-ig 10600 állást szüntetnek meg a spanyol közszférában. Áprilisban is döntöttek megszorításokról, akkor az állami vállalatok vezető pozícióinak számát csökkentették.

Spanyolországban több mint tízezerrel csökkentik a közszolgálati dolgozók számát, döntött pénteken a rekord nagyságú munkanélküliséggel és elszabaduló államháztartási hiánnyal küzdő madridi kormány. María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes elmondta, összesen 10600 állást szüntetnek meg. Az intézkedéssel 250 millió euró takarítható meg. A bürokrácia karcsúsítását elbocsátások nélkül és fokozatosan, 2013-ig akarják végrehajtani. Az állományt úgy csökkentik, hogy nem vesznek fel új embert a megüresedő állásokba, mondta a kisebbségi szocialista kormány tagja.

Fernández de la Vega egyúttal cáfolta az ismét megindult híresztelést, amely szerint Spanyolország rászorul az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 750 milliárd eurós vészhelyzeti alapjára. A kormány megindította a szükséges reformokat, és az ország saját erőből emelkedik ki a válságból, hangsúlyozta a politikus.

Pénteken Madridba utazott az IMF vezető közgazdásza, Olivier Blanchrad, és találkozott José Luis Rodríguez Zapatero kormányfővel. Megbeszélésükről nem szivárogtak ki részletek. Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes elmondta, az IMF szakértője azért érkezett a spanyol fővárosba, hogy részt vegyen egy tudományos tanácskozáson, és csak udvariassági látogatást tett a kormányfőnél.

A közszféra átalakításáról a kabinet korábban is hozott már döntéseket. Egy április végi intézkedési terv szerint például tíz százalékkal csökkentik a vezetői pozíciók számát az állami vállalatoknál, és a 106 cég közül 29-et megszüntetnek. A felszámolásokkal 80 vezetői állás és 450 igazgatótanácsi hely szűnik meg, ami évente 16 millió eurós megtakarítást jelent.

A kormány az év elején egy 50 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el. Ennek célja, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány 2013-ra a 3 százalékos uniós határ alá csökkenjen. Tavaly 11,2 százalék volt a deficit. Időközben további megszorításokat vezettek be, így például csökkentik a közszolgálati dolgozók fizetését, jövőre pedig nem emelik a nyugdíjakat.

Az idei első negyedévben rekord nagyságúra, 20,5 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta Spanyolországban. A helyzeten átfogó munkaerőpiaci reformmal igyekszik javítani a kormány, egyebek mellett csökkentik a határozatlan idejű szerződéssel dolgozók leépítésének világviszonylatban kirívóan magas költségét.

Rovatok