Index Vakbarát Hírportál

Bizonytalan az orosz kémek gyerekeinek a sorsa

2010. július 3., szombat 14:58

Egyelőre a helyi hatóságok és családi barátok felügyelnek az elfogott kémek gyerekeire, akik közül a legkisebb alig egy éves. További sorsukról az előzetesben lévő szülők dönthetnek. Szakemberek szerint legtöbbjüket visszaküldik vérrokonaikhoz, Oroszországba.

Mint ahogy korábban írtunk róla, az amerikai szövetségi hatóságok a múlt hétvégén vették őrizetbe egy feltételezett orosz kémhálózat tíz tagját az Egyesült Államokban. Feladatuk szerint Washington afganisztáni politikájáról, az iráni atomprogramról és fehér házi pletykákról kellett információkat szállítaniuk.

Előzetes letartóztatásuk után felvetődik a kérdés: mi történik gyermekeikkel? A négy bebörtönzött páros mindegyikének vannak ugyanis gyerekei, akiket mostanra már elválasztottak szüleiktől. Életkoruk rendkívül változó, egyévestől egészen a felnőttkorig terjed a skála - írja a CNN.

A legfiatalabbak a Michael Zottoli és Patricia Mills álnéven dolgozó házaspár gyerekei, egy egy- és egy hároméves kisfiú. Ők rövid ideig a megyei hatóságok gondjaira voltak bízva, később viszont a család barátai vették magukhoz őket.

A pénteki bírósági meghallgatáson az ügyészek azt mondták, "Mills arra utasította egyik barátját, intézze el, hogy a gyerekeket a nő orosz családjának tagjai vigyék Oroszországba, és ott helyezzék el őket." Hozzátette: Mills korábban azt mondta, nincsenek rokonai az Egyesült Államokban, és hogy "szülei, bátyja és nővére még mindig Oroszországban élnek."

Van, akire a testvére vigyáz

Richard és Cynthia Murphy gyerekei Montclairben, New Jerseyben vannak. Mindkét kislányuk iskola-előkészítőbe jár. A szomszédok az NJ.com-nak úgy nyilatkoztak, hogy a lányok szerettek biciklizni és vízicsatákat játszani, és mindketten jól teljesítettek az iskolában is. A New Jersey-i családsegítő szolgálat szóvívője nem volt hajlandó részleteket elárulni a gyermekek elhelyezéséről, az ügybe csak akkor enged betekintést, ha erre határozott utasítást kap.

Vicky Pelaeznek és Juan Lazaronak, akik New Yorkban éltek, egy tinédzser fia van. Pelaeznek van egy idősebb, a harmincas éveiben járó fia is, aki elég idős ahhoz, hogy fiatalabb féltestvéréről is gondoskodjon, ha szükséges. A CNN-nek nyilatkozva a férfi a helyzetet "félelemetesnek" és "horrorisztikusnak" írta le, majd hozzátette: véleménye szerint mind anyja, mind annak férje ártatlan.

Pelaezt időközben szabadlábra helyezték, de otthonában is elektroikus megfigyelés alatt tartják.

Ketten a szüleik tárgyalásán is ott voltak

Donald Heathfield és Tracey Foley két fiút nevelnek, akik részt vettek szüleik csütörtöki, bírósági meghallgatásán is. Nem tisztázott, hogy a fiukkal volt-e testőr. A fiatalabbik tinédzserkorúnak tűnt, az idősebbik pedig egyetemista, a George Washington Egyetemre jár.

Egyikük sem beszélt a riporterekkel, miközben elhagyták az épületet, de a tárgyalás alatt a gyanusítottak ügyvédei arra kérték a bíróságot, hogy adjanak engedélyt a szülőknek arra, hogy beszélhessenek egymással gyermekeik elhelyezéséről.

"Mikor megláttam a két fiút, egyszerűen rosszul éreztem magam - nyilatkozta a család egyik szomszédja. Nem tudok róla, hogy bármit is sejtettek volna erről az ügyről."

A szülők fognak dönteni gyerekeik sorsáról

Szakértők szerint mind a négy esetben a szülők választhatják meg, hogy milyen fajta gondnokság alá kívánják helyeztetni gyerekeiket.

"Amíg nincs bizonyíték molesztálásra vagy elhanyagolásra, addig a szülők által kijelölt barátoknál vagy rokonoknál is elhelyezhetik őket - mondta Karen Shain, a Gyermekes Rabok Jogsegélyszolgálatától. Mint mondja, "lehet, hogy a szülők valami rosszat tettek, de ettől még lehetnek tökéletesen hozzáértő, szerető szülők."

Ám ha egy szülő hosszabb börtönbüntetést kap, a gyerekek gondnokság alá helyezése is bonyolultabbá válhat.

"Az esetek többségében az az érdekük, hogy vérrokonoknál helyezzék el őket - mondta Terri Braxton, az Amerikai Gyermekjóléti Ligától. Nem vagyok benne teljesen biztos, de ha a szülők azt akarják, hogy a gyerekek visszamenjenek Oroszországba a rokonokhoz, akkor az ügynökségek biztosan megpróbálják ezt megvalósítani."

A rokonok sem mindig segítőkészek

Robert Rosenberg Meeropol, aki az egykori kémpáros, a Rosenberg házaspár fia, felidézte nehézségeit az otthonkereséssel kapcsolatosan, miután szüleit, Julius és Ethel Rosenberget elítélték. Rosenbergéket a hidegháború idején az Egyesül Államok ellen a Szovjetunió számára végzett kémkedésért ítélték el. 1950-ben ki is végezték őket, az akkori eset azonban jóval komolyabb volt, mint a héten kiderültek.

"A rokonaim annyira meg voltak rémülve, hogy kommunista kémekkel hozhatják őket kapcsolatba, hogy egyszerűen visszautasították a rólam való gondoskodást. Eleinte egy menedékhelyen éltem, később pedig a szüleim barátai vettek magukhoz New Jerseyben, de amikor az iskolában megtudták, ki vagyok, egyszerűen kirúgtak - mesélte Meeropol."

A hatóságoknak mindenekelőtt ki kell derítenie a szülők valódi személyazonosságát, a gyanúsítottaknak pedig bizonyítaniuk kell házasságuk létrejöttét is.

Hétfőn a szövetségi ügyész azt mondta: a gyanúsítottak fedőtörténeteket gyártottak maguknak és olyan életeket éltek, amiknek nem volt valóságalapja. Ezt a képzett ügynökök mélyfedésnek hívják."

A vád szerint a fedett ügynökök gyakran dolgoznak párban. A moszkvai központból együtt helyezik át őket a tengerentúlra, ahol együtt élnek illetve dolgoznak a házasság leple alatt." Ráadásul gyakran vannak közös gyerekeik is, ami csak hitelesebbé teszi a fedett ügynökök történeteit.

Az egykori FBI-tiszt, Eric O'Neill, aki segített elkapni annak idején a kettős ügynököt, Robert Hanssent is, azt mondja, szokatlan, hogy a tengerentúlra küldött kémek gyerekekkel jöjjenek, mert ezáltal a feladat iránti lojalitásuk sokkal inkább megoszlik.

"Ha szülő vagy, kötelességed, hogy gondot viselj a gyerekedre, őket kell első helyre tenni az életedben. Egy kém azonban nem teheti meg ezt" - mondja.

A hatóságok azt állítják, hogy letartóztatása után az egyik kém, Lazaro azt mondta a nyomozóknak, hogy nem fogja megtagadni a szolgálat iránti kötelességét, még a fia kedvéért sem."

Rovatok