Index Vakbarát Hírportál

Tartálykocsi robbant fel a faluban

2010. július 3., szombat 11:13

Több száz áldozatot követelt az a robbanás, mely a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt pénteken. Egy falun áthaladó tartálykocsi ugyanis felborult, majd a köréje gyűlő tömegben felrobbant. Legkevesebb kétszázan haltak meg.

Több mint kétszáz ember vesztette életét és mintegy százan megsebesültek, mikor pénteken este felrobbant egy üzemanyag-szállító tartálykocsi a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében.

Kivu körzet kormányának szombati közlése szerint egy Tanzániából indult, fűtőolajjal teli tanker egyelőre ismeretlen okból felborult, amikor áthaladt a Sange nevű falun.

"Hatalmas tömeg rohanta meg a kocsit, hogy üzemanyagot lopjanak, amikor bekövetkezett a robbanás, amely végigsöpört szinte az egész falun"- mondta Vincent Kabanga, az érintett térség, Dél-Kivu regionális kormányának szóvivője.

A halottak száma a szóvívő szerint legalább 100, rengeteg a súlyos sebesült, és azt sem tudni, hogy hányan lehetnek a robbanástól összeomlott vagy leégett házak romjai között. A faluban szinte minden ház vályogból épült és szalmatetős volt.

A Vöröskereszt helyi szervezete szerint tévedett a tartományi kormány szóvivője, amikor 100 körülire becsülte a halottak számát. Szerintük legkevesebb 200-an haltak meg, köztük rengeteg a gyerek.

Rovatok