Index Vakbarát Hírportál

Dohánymentes lehet az Oktoberfest

2010. július 4., vasárnap 15:12

A jövőben teljesen füstmentes lehet a világhírű müncheni sörfesztivál - vasárnap ugyanis erről tartanak népszavazást Bajorországban. A szavazók választhatnak, hogy a jelenlegi szabályozás maradjon hatályban - azaz a sörsátrakban és sörmérésekben lehessen dohányozni külön termekben -, vagy a teljes tilalmat is választhatják, azaz sehol sem lehet majd rágyújtani a jövőben. A kérdésről 9,4 millió szavazó dönthet.

A tiltást pártolók és az ellenzők tábora is minden követ megmozgatott, így az elemzők szerint szoros végeredmény várható a koraesti órákban. Németországban a tartományok hatáskörébe tartozik a közterületeken való dohányzás szabályozása. Van, ahol a törvények mindent tiltanak - ám kiskapuk mindig vannak, amelyeket ki is használnak a németek. Így az elvileg szigorú dohányzási előírások igencsak felpuhulnak a gyakorlatban.

Az Oktoberfest egyébként idén ünnepli 200. születésnapját. A dohányosoknak pedig ezúttal még nem kell megválniuk a füstölnivalójuktól. Bármi legyen is a vasárnapi voksolás végeredménye, az csak jövőre lép hatályba. Így idén még biztos lehet dohányozni a sörünnepen Münchenben.

Rovatok