Index Vakbarát Hírportál

Ficót kifütyülték Révkomáromban

2010. július 4., vasárnap 19:48

Cirill és Metód-szoborcsoportot avatott fel a szláv hittérítők ünnepének előestéjén Révkomáromban Robert Fico, leköszönő szlovák kormányfő vasárnap este. A szobrot az önkormányzat megkerülésével állították fel.

A szláv hittérítők szobrát, amely eddig a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon volt elhelyezve, a Kossuth téri körfogalom közepén állították fel a városi önkormányzat beleegyezése nélkül.

A szoborról évek óta folyt a vita, mert a révkomáromi önkormányzat nem engedélyezte olyan köztéren való felállítását, amelyet a Matica választott ki. A körforgalom közepén lévő terület azonban állami tulajdonban van.

A bumm.sk korábbi értesülései szerint Bastrnák Tibor révkomáromi polgármester bejelentést tett a rendőrségen a vasárnapi emlékműavatással kapcsolatban, ugyanis a város nem adott ki engedélyt az eseményre. Bastrnák személyesen beszélt a járási rendőrkapitánnyal, Marián Halásszal és felszólította a rendőrséget, hogy cselekedjenek a nem bejelentett rendezvénnyel kapcsolatban.

Az eseményt ugyanakkor a rendőrség nem akadályozta meg, sőt nagy erőkkel biztosították a helyszínt. A délután négy órakor kezdődő ünnepségre buszokkal szállították a nézőket. A háromszáz, szlovák zászlókat lengető tömeg előtt hat órakor Robert Fico leköszönő kormányfő mondott beszédet. A honlap tudósítója szerint Ficót fujjolással fogadták, beszédekor a közönség jelentős része kifütyülte, az ellentüntetők között feltűntek 64 vármegyés zászlók is. A buszokon érkezett, többnyire idős szlovákok viszont megtapsolták.

A szlovák kormányfő szerint az emlékmű a város szimbóluma, a népek összefogásának szimbóluma lesz a keresztény eszmeiségen keresztül. A rendezvényen részt vett több miniszter és kormánypárti politikus is.

Robert Fico nemrégiben támogatta Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának (SNS) azt az ötletét is, hogy Révkomáromban állítsanak fel egy Trianon-emlékművet, hogy megmutassák a magyaroknak, "hol az államhatár". Fico szerint ez méltó válasz lenne a magyar Országgyűlés által életre hívott nemzeti összetartozás napjára.

Rovatok