Index Vakbarát Hírportál

Részegek voltak a lengyel szavazóbiztosok

2010. július 4., vasárnap 14:27

Három szavazóbiztos is részegen ment dolgozni a lengyel választások második fordulójában. Azonnal kirúgták őket és másokat hívtak be helyettük. Azt nem tudni, hogy melyik városban történt az eset, és hogy a biztosok egy szavazókörben dolgoztak-e.

A vasárnapi lengyel elnökválasztás második fordulóján dolgozó szavazóköri biztosok közül hármat azonnal hatállyal menesztettek, mivel részegen mentek dolgozni. Hogy melyik városban történt az eset, azt nem közölte a bizottság elnöke, és azt sem tudni, hogy a három ittas ember egy szavazókörben dolgozott-e.

Az előrehozott választásokat azért tartják meg, mert áprilisban lezuhant az egykori államfő, Lech Kaczynski gépe Oroszországban, aki belehalt a balesetbe.

Eddig több a szavazó, mint az első fordulóban

A 31 millió lengyel választópolgár reggel hat és este nyolc között adhatja le szavazatát a két induló egyikére, és a szavazás félidejében, 13 órakor már 26,63 százalékos volt a részvételi arány, ami 3,25 százalékponttal több, mint a két héttel ezelőtti első fordulóban regisztrált részvételi arány ugyanebben az időpontban.

Egy apáca szavaz a lengyel elnökválasztáson

Az exit-poll felmérések adatait az urnazárás után közvetlenül ismerteti a lengyel média. Az első hivatalos részeredmények nyilvánosságra hozása hétfő reggel előtt várható.

A voksolás két héttel ezelőtti első fordulója Komorowski győzelmét hozta: a liberális Polgári Platform (PO) jelöltje 41,5 százalékot szerzett, míg Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság Párt (PiS) jelöltje a voksok 36,5 százalékát kapta.

Harmadik helyen a szociáldemokraták jelöltje, Grzegorz Napieralski végzett, 13,7 százalékkal, míg a többi hét jelölt két százalék alatti eredményt ért el. A második fordulóba az első két helyen végzett politikus jutott be.

A friss közvélemény-kutatások ugyan továbbra is a Kaczynski halála utáni államfői teendőket ideiglenesen átvevő Komorowski előnyét mutatják, ám két héttel az első forduló után szorosabbá vált a verseny. A felmérések szerint a voksolók 45-54 százaléka adná Komorowskira a szavazatát, míg 42-45 százalék Jaroslaw Kaczynskit támogatná.

Rovatok