Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadultak az elrabolt tengerészek

2010. július 5., hétfő 07:12

Kiszabadult vasárnap egy tucat külföldi tengerész, akiket pénteken raboltak el Nigéria olajban gazdag vidékén, a Niger folyó deltájában. A hírt a nigériai speciális biztonsági erők szóvivője közölte. Timothy Antigha azt is elmondta, hogy további három, még májusban elrabolt tengerész is visszanyerte szabadságát.

Pénteken fegyveresek támadtak meg a deltavidék partjainál egy teherhajót. A támadás során lövések is eldördültek, és ezek egyike megsebesítette a személyzet egyik tagját, egy ukrán férfit, aki állítólag nincs súlyos állapotban.

A támadók végül elvittek magukkal tizenkét német és orosz tengerészt. Az AFP közlése szerint egyetlen szervezet sem vállalta eddig a karibi Antiguán bejegyzett BBC Polonia nevű hajó megtámadásáért és a legénység, köztük a 71 éves kapitány elrablásáért a felelősséget.

A Mozgalom a Niger-delta Egyenjogúságáért (MEND) közölte, hogy emberei nem voltak benne a hajó elfoglalásában és legénységének elrablásában. Azt állítják, tudják, kik követték el támadás, de nem árulják el. Azt nem tudni, hogy fizetett-e valaki váltságdíjat a tizenkét tengerész szabadon engedéséért.

Az ugyancsak vasárnap kiszabadult három tengerészből kettő orosz, és egy litván. Őket májusban rabolták el egy görög tulajdonú hajó megtámadása után. Az orosz tengerészek szakszervezete, valamint a litván külügyminisztérium vasárnap megerősítette a három férfi szabadulásának hírét.

Rovatok