Index Vakbarát Hírportál

Nem csökkenthetik a terhes nők fizetését

2010. július 5., hétfő 11:21

Az Európai Bíróság úgy döntött, akkor sem csökkenthetik egy terhes nő juttatásait, ha más - esetleg alacsonyabb - pozícióba kerül, vagy időlegesen táppénzre megy.

Az Európai Bíróság szabályozta azoknak a terhes munkavállalóknak a fizetését, akik terhességük miatt táppénzre mennek, vagy megszokott munkakörük helyett ideiglenesen másik munkát végeznek. Döntésük értelmében munkáltatóik nem foszthatják meg őket attól a fizetéstől, amit más esetben megkapnának  - írja a BBC.

A szabályozást, mely kötelező érvényű lesz az egész Unióban, egy osztrák és egy finn nő keresete alapján hozták meg. Az osztrák anya gyermekorvosként dolgozott, a finn nő pedig egy légitársaság pénztárosaként.

Mindkettejük esetében csökkentették fizetésüket terhességük alatt, a gyermekorvos ügyeleti díját vesztette el, a pénztárost pedig a földi személyzethez helyezték át, emiatt jelentősen csökkent a fizetése.

Ezért később mindketten a bíróság elé vitték ügyüket, azzal érvelve, hogy terhességük miatt nem lett volna szabad elveszteniük korábbi fizetésüket.

A bíróság úgy döntött, ha a nő nem végez már olyan speciális feladatokat, amiket a terhessége előtt végzett, - tehát például nem ügyel -, akkor nem is illeti meg az ezekért járó pluszpénz. Ugyanakkor, ha  a terhességük miatt más munkakörbe kerülnek vagy ideiglenesen táppénzre mennek, ugyanazt az összeget kell megkapniuk, mint korábban.

Az indoklás szerint az állapotos nőknek jár a rendes havi fizetésük és az esetleges extra juttatások, amik munkavállalói státuszukhoz kötődnek.

Rovatok